Hondenvoer bepaalt pootafdruk van uw hond op klimaat

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 jan 2023

Dat runderen, varkens en kippen behoorlijk wat broeikasgassen uitstoten is bekend. Maar wat is het effect van uw hond op de klimaatverandering? Door verandering van voedsel kunt u de pootafdruk van uw huisdier verminderen, zeggen Braziliaanse onderzoekers.

Wereldwijd worden er maatregelen genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook de culinaire eisen van honden hebben zo hun gevolgen voor de verandering van het klimaat. Die pootafdruk is weliswaar kleiner dan de hoeveelheid broeikassen die door runderen, varkens en kippen worden uitgestoten. Toch is het effect van honden op het milieu van onze planeet nog niet helemaal duidelijk. Volgens Braziliaanse wetenschappers kan het veranderen van het soort voedsel dat uw hond eet wel degelijk bijdragen aan de vermindering van het broeikaseffect en de klimaatverandering.

Milieueffecten

Honden hebben voedsel nodig om gezond en actief te blijven. Meestal bestaan de dagelijkse maaltijden uit vlees. Professor Marcio Brunetto van de Universiteit van Sao Paulo en zijn collega’s evalueerden de milieueffecten van 618 diëten voor honden die in Brazilië te koop zijn. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat droogvoer milieuvriendelijker blijkt te zijn dan natvoer.

Dierlijke producten

Het team stelde vast dat een kleine hond (ongeveer 10 kg) verantwoordelijk is voor 828 kg CO2 per jaar wanneer hij een droog dieet krijgt. Bij natvoer is dat bijna het achtvoudige. In natte diëten wordt 89 procent van de energie geleverd door dierlijke producten. Dit is aanzienlijk meer dan de 45 procent in droogvoer. Overschakelen naar hondenbrokken kan dus een grotere bijdrage leveren aan het verminderen van de opwarming van de aarde.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.