Vreemd gedrag hond: Is mijn hond wel normaal?

Honden vertonen soms een raadselachtig gedrag. Van het rollen door dode vissen tot en met het rennen achter de eigen staart. Veel van deze vreemde gewoonten zijn volstrekt normaal in de hondenwereld. Soms kan er echter ook een verborgen medisch probleem verscholen zitten achter deze rare capriolen. Bewegen zonder Pijn zet in dit artikel de tien meest voorkomende ‘hondenafwijkingen’ op een rijtje.

Is mijn hond wel normaal?

1) Staartjagen

Het is altijd grappig om te zien hoe puppy’s achter de eigen staart aan rennen. Daar is niets mis mee. Het is een speelse manier om het eigen lichaam te verkennen. Net als baby’s die hun tenen proberen vast te pakken. Het wordt wel een probleem als uw pup of hond heel vaak dit gedrag vertoond. Stress kan dan mogelijk een rol spelen. Staartjagen is dan voor honden een manier om de spanning te verdrijven. Dit kan heel verslavend werken en is er moeilijk uit te trainen. U kunt dan het beste proberen om uw staartjagende hond af te leiden met een balletje of speeltje.

2) Kontruiken

In de beleving van een hond hoort dit niet thuis in het rijtje van slechte gewoonten. Honden ruiken graag aan elkaars billen. Op deze manier vergaren ze veel informatie over de andere viervoeters die ze tijdens een wandeling ontmoeten. Waarschijnlijk levert hun reukvermogen – die duizenden malen sterker is dan die ons – dezelfde informatie op door aan mensen te snuiven. Heel vervelend als uw hond dat bij voorkeur doet aan de billen of kruis van uw gasten. Met gehoorzaamheidstraining kunt u dit afleren.

3) Sleetje rijden

De meeste hondenbezitters weten precies wat hier mee bedoeld wordt. Het dier gaat op zijn kont zitten en beweegt zich met zijn voorpoten lopend voort. De bedoeling van dit ritueel is om met het achterwerk over de grond te schuren. Uw hond heeft namelijk jeuk aan de anus. Dit probleem kan worden veroorzaakt door volgelopen anaalklieren of een lintworm. Wanneer uw hond meerdere keren per dag sleetje gaat rijden, dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

4) Omgekeerd niezen

De officiële term voor omgekeerd niezen is reverse sneezing. De hond maakt een luid snuivend geluid en staat hierbij stil met een gestrekte nek. Zo’n aanval duurt meestal één tot twee minuten. U hoeft hier niet van te schrikken, want het is geen teken dat uw hond het benauwd heeft. Men vermoed dat de functie van omgekeerd niezen het verwijderen van overtollig slijm uit het keel- en neusslijmvlies is. Vaak ontstaat reverse sneezing na opwinding, drinken of te hard aan de lijn trekken. U kunt uw hond helpen door de keel te masseren of iets lekkers te geven om te likken. Door de neus met uw hand te bedekken, dwing u uw viervoeter om te slikken. Dat kan het omgekeerd niezen stoppen.

5) Gras eten

Lijkt uw hond soms op een koe? Zo nu en dan houden honden wel van een beetje gras. Soms doen ze dit ook omdat ze zich misselijk voelen. Door het eten van gras roepen ze een braakreflex op, waarna ze zich beter gaan voelen. Gras eten kan geen kwaad. Wel ligt het gevaar van darmverstoppingen door grasballetjes op de loer. Ook kunnen ze gemakkelijk parasieten binnen krijgen. Vertoont uw hond dit gedrag heel vaak, dan kan er ook sprake zijn van een chronisch maag- of darmprobleem. Het beste kunt u dan met hem of haar naar de dierenarts.

6) Poep eten

Dit smerige gedrag wordt met een net woord ‘Coprofagie’ genoemd. Het is een gruwel om te zien hoe de eigen hond zich tegoed doet aan paardenpoep, konijnenkeutels, kattendrollen of uitwerpselen van andere beesten. Dit is normaler dan u denkt. Lang voordat honden werden gedomesticeerd, aten ze alles wat ze maar konden vinden. Hun spijsvertering werkt zo goed, dat ze uit poep nog voldoende voedingstoffen kunnen halen. Honger en een tekort aan vitamines en mineralen zijn de belangrijkste redenen dat honden poep eten. Soms is er een medische oorzaak voor dit probleem. Er kan dan iets mis zijn met de lever of alvleesklier.

7) Kadaverrollen

Wanneer wij onderweg een rottend kadaver tegen komen, lopen we er met een grote boog omheen. Uw hond niet. Die wil het liefst ongegeneerd door deze viezigheid rollen. De bedoeling is om de eigen geur te maskeren, zodat ze zo onopvallend mogelijk ruiken. Daardoor kunnen ze gemakkelijker een prooi verrassen. Kadaverrollen zit dus van oudsher in de hond ‘ingebakken’, dus u kunt dit ronduit smerige gedrag niet veranderen. Probeer daarom tijdens een wandeling halfvergane kadavers en rotte vis eerder dan uw hond te spotten. Dan heeft u de meest kans dat u met een schone en frisse hond weer thuiskomt.

8) Voorpoten likken

Honden likken hun poten om zichzelf te verzorgen. Dat is normaal, zolang ze het maar niet overdrijven. Wanneer honden te veel likken aan hun poten, kan dit uit verveling zijn. Geef uw hond dan meer aandacht. Ga samen met hem of haar meer wandelen, spelen of sporten om voor afleiding te zorgen. Soms is het verstandig om met uw ‘pootlikkende’ hond even naar de dierenarts te gaan. Hij of zij kan pijn hebben – bijvoorbeeld een sneetje in de voetzool – of last hebben van een infectie of huidallergie.

9) Gloeiende ogen

In het donker nog een laatste ommetje met uw hond maken? Altijd fascinerend om te zien hoe de ogen van uw huisdier in het donker opgloeien. Ze zijn dan ook anders dan onze ‘kijkers’. Honden hebben namelijk een laagje oogweefsel dat licht weerkaatst door het netvlies. Daarom kunnen ze in het donker beter zien dan mensen.

10) Luidruchtig dromen

Uw hond ligt opgerold in zijn mand met de ogen dicht te slapen. Plotseling gaan de poten trillen en maakt hij of zij rare geluiden. Uw hond droomt. Uit onderzoek blijkt dat onze viervoetige vrienden net als mensen een REM-slaap hebben. Dat is het stadium met snelle oogbewegingen op het moment dat we dromen. Maar waar dromen honden over? Dat zal voor ons mensen altijd wel een geheim blijven!

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen