Veganistische voeding beter voor gezondheid honden?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 jun 2022

Wat voor voer geeft u uw hond? De bekende brokken, rauw vlees of een veganistisch dieet? Engelse wetenschappers hebben nu uitgezocht wat de gezondste voeding is voor uw viervoeter. En dat zijn in ieder geval geen brokken of blikvoer.

Veganistische voeding beter voor gezondheid honden?

In een studie onder de verzorgers van meer dan 2500 honden is het verband onderzocht tussen een hondendieet en gezondheid. De resultaten suggereren dat veganistische diëten gezonder en minder gevaarlijk kunnen zijn dan conventioneel voer of rauw vlees. Dit onderzoek werd uitgevoerd door professor Andrew Knight van de Universiteit van Winchester in het Verenigd Koninkrijk. Hij vroeg verzorgers vragen te beantwoorden over de gezondheid van hun honden, waaronder klachten, dierenartsbezoek en medicijngebruik. Analyse van de onderzoeksresultaten toonde aan dat honden op conventionele voeding minder gezond waren dan honden op rauwe voeding of veganistische voeding.

Rauw vlees

De onderzoekers merkten echter verschillende factoren op, die de conclusie verhinderen dat rauw vleesdiëten gezonder zijn. De honden die deze maaltijden kregen, waren significant jonger dan de honden die op veganistische diëten stonden. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat de rauwe vleeshonden gezonder leken. Bovendien bleek uit de data dat deze honden minder snel naar een dierenarts werden gebracht.

Voedingstekorten

Verder onderzoek is nodig om te bevestigen of een rauw vlees of een veganistisch dieet in verband kan worden gebracht met een betere gezondheid van honden. Eerdere studies hebben rauw vleesdiëten wel al in verband gebracht met een verhoogd risico op ziekteverwekkers en voedingstekorten. Daarom suggereert Knight dat een veganistisch dieet met een gezonde voedingswaarde beter en minder gevaarlijk is voor honden.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.