Honden stimuleren leesvaardigheid kinderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 apr 2020

Heeft uw kind moeite met lezen? Zet hem of haar met een boek én de hond in de huiskamer. Volgens Canadese onderzoekers neemt de leesbereidheid én leesvaardigheid dan flink toe!


De aanwezigheid van een hond kan jonge kinderen motiveren om langer te lezen. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd door de afdeling Kinder- en Jeugdstudies van de Brock Universiteit in Canada. Dit onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling interventieprogramma’s voor kinderen die worstelen met lezen.

Stoppen of doorgaan

Deelnemers werden geworven op basis van hun vermogen om zelfstandig te lezen. De verhaalfragmenten werden vervolgens gekozen op basis van het leesniveau van de kinderen. Tijdens de sessies lazen de jongens en meisjes hardop voor aan een hondenbegeleider met of zonder hond. Na het voltooien van de eerste pagina kregen de kinderen de mogelijkheid om te stoppen of om door te gaan met lezen.

Meer geïnteresseerd

Kinderen brachten meer tijd door met lezen wanneer een hond – ongeacht ras of leeftijd – in de ruimte aanwezig was. Dit in tegenstelling tot kinderen die moesten lezen zonder hond in hun nabijheid. Bovendien gaven de ‘hondenleeskinderen’ aan meer geïnteresseerd te zijn in het lezen en dat de leesvaardigheid was toegenomen. De onderzoekers hopen nu dat het begrip bij onder andere scholen en bibliotheken toeneemt, dat het lezen bij kinderen kan worden gestimuleerd door de aanwezigheid van honden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.