Wandelen met aangelijnde hond niet zonder risico

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 mei 2023

Wandelen met uw hond aan de lijn is niet vrij van gevaren. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat veel hondenbezitters letsel oplopen tijdens het wandelen met hun aangelijnde viervoeter, variërend van een gebroken vinger tot traumatisch hersenletsel.

Volgens het onderzoek waren de drie meest voorkomende verwondingen bij het uitlaten van een aangelijnde hond vingerbreuken, traumatisch hersenletsel en verstuikingen of verrekkingen van de schouder. Tussen 2001 en 2020 bezochten maar liefst 422.659 volwassenen in Amerikaanse ziekenhuizen de Eerste Hulp vanwege deze verwondingen. Onderzoekers van de Johns Hopkins University in Baltimore ontdekten dat met name vrouwen en volwassenen boven de 65 jaar een verhoogd risico hadden op ernstige verwondingen, zoals fracturen en traumatisch hersenletsel. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.

Eerste hulp

Het hondenbezit is tijdens de COVID-pandemie in Amerika aanzienlijk toegenomen, waarbij bijna 53 procent van de huishoudens minstens één hond bezit. Hoewel het uitlaten van de hond voor veel mensen een dagelijkse activiteit is, zijn er weinig studies uitgevoerd naar het letselrisico van deze activiteit. Daarom hebben de onderzoekers de National Electronic Injury Surveillance System-database geanalyseerd, een systeem dat informatie verzamelt over verwondingen die behandeld worden in 100 ziekenhuizen verspreid over de Verenigde Staten. Tussen 2001 en 2020 werden 422.659 volwassenen op de Eerste Hulp behandeld vanwege verwondingen die ze opliepen tijdens het wandelen met hun hond aan de lijn.

Ernstig letsel

Bijna de helft van alle patiënten waren volwassenen tussen de 40 en 64 jaar, en 75% van hen was vrouw. De meeste verwondingen deden zich voor doordat de hond aan de lijn trok en mensen daardoor vielen. Ook struikelen over de riem was een belangrijke oorzaak van ernstig letsel. Vrouwen bleken 50 procent meer kans te hebben op het oplopen van een breuk tijdens het uitlaten van de hond dan mannen. Oudere volwassenen hadden drie keer zoveel kans om te vallen dan jongere hondenuitlaters, met twee keer meer risico op een botbreuk en 60 procent meer kans op traumatisch hersenletsel.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.