Zo houdt u uw seniorhond actief

Oudere honden raken sneller vermoeid en spelen niet zo veel meer. Toch is het belangrijk om ze in beweging te houden. Dit houdt de spieren en gewrichten sterk en gezond en voorkomt overgewicht. In dit artikel een aantal tips om uw seniorhond actief te houden.

Seniorhond actief houden
Honden hebben aan energie geen gebrek. U kunt uren achtereen met ze wandelen en ze rennen wel honderd keer achter een bal aan. Maar als ze ouder worden, kan daar verandering in komen. Uw hond wil nog wel achter de bal aan, maar het gaat allemaal wat langzamer en uw viervoeter op leeftijd raakt sneller vermoeid. Het is uw taak als baas om uw hond toch actief te houden, terwijl u wel voldoende rekening houdt met het verouderde lichaam.

Blijf vooral doorgaan

Tenzij uw hond een blessure heeft, stop niet met oefenen, wandelen en spelen. Deze activiteiten dragen bij aan het behoud van sterke en soepele spieren. Maar ook aan het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Heel belangrijk om de gewrichten in een goede conditie te houden. Gooi de bal minder vaak en maak de wandelingen wat korter. Drie keer per dag een ommetje van 20 minuten is beter dan twee keer per dag een langere wandeling van 40 minuten.

Wat is teveel?

Observeer uw hond nauwlettend tijdens het wandelen. Wil hij niet meer graag wandelen, is hij sneller moe of loopt hij aan de riem achter u aan te sjokken? Het kan ook zijn dat uw hond stijf is na het wandelen, moeilijk op kan staan of weigert uit de auto te springen. Deze tekenen kunnen mogelijk duiden op artrose bij uw hond. Dit komt vaak voor bij oudere honden. Doordat het kraakbeen van de gewrichten afslijt, gaan de botten over elkaar wrijven. Er ontstaan vervolgens ontstekingen die pijn veroorzaken bij het bewegen. Hoog tijd om de gewrichten van uw hond te laten controleren door de dierenarts.

Wat is het weer?

Het weer kan van invloed zijn op uw ouder wordende hond. Heeft hij het moeilijk tijdens een zomerse wandeling? Ga dan vroeg in de ochtend of later in de avond uit als het niet meer zo heet is. In de winter kunnen de gewrichten stijver zijn, waardoor uw hond wat trager meeloopt. Kies dan voor het warmste deel van de dag voor een wandeling en overweeg de aanschaf van een hondenjas of –trui. Is uw hond ’s middags minder stijf dan in de ochtenduren? Dan kunt u beter een wandeling maken op het moment dat de spieren en gewrichten wat soepeler zijn. Dus in de middag.

Ga zwemmen met uw hond

Zwemmen is een prima activiteit voor oudere honden. De meesten zijn er dol op en het versterkt hun hart en spieren. Bovendien heeft zwemmen amper invloed op de pijnlijke gewrichten. Leer daarom uw hond al op jonge leeftijd het water in te gaan. Daar kunt u later nog veel plezier aan beleven.

Hulpmiddelen kunnen helpen

Kan uw hond amper nog trappen lopen? Probeer dan een draagsysteem om hem te ondersteunen. Dit hulpmiddel is ook een uitkomst als uw hond niet meer in de auto kan springen of zichzelf niet meer staande kan houden op een gladde vloer. Er zijn ook loopplanken te koop om comfortabel in en uit de auto te stappen.
Wanneer uw hond zijn voor- of achterpoten niet meer kan controleren door artrose of een andere gewrichtsaandoening, denk dan eens aan de aanschaf van een hondenrolstoel. De wielen nemen dan de functie van de slechte ledematen over. Is slechts één poot een probleem? Laat dan in overleg met de dierenarts een orthopedische brace aanpassen.

Hond moet zelf bewegen

Ga niet op stap met uw hond in een rugzak of wandelwagen. Uw hond moet zelf lopen. U kunt deze hulpmiddelen wel gebruiken als u een lange wandeling wilt maken en uw hond zo nu en dan even uit wilt laten rusten.

Bestrijd de pijn

Het bestrijden van de pijn is een belangrijke strategie om uw ouder wordende hond actief te houden. Dierenartsen schrijven vaak ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voor bij gewrichtspijn. Deze medicijnen kunnen in veel gevallen maag-, nier- en leverproblemen veroorzaken. Geef uw hond beslist geen paracetamol of ibuprofen. Beide middelen kunnen giftig zijn.
Een veilig alternatief is vloeibare groenlipmossel, curcumine en zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers zijn ook in een speciaal voor honden afgestemde variant verkrijgbaar. Ze hebben niet die nare bijwerkingen van NSAIDs en werken bijna net zo effectief. Heeft uw hond nog geen last van de gewrichten? Dan kunt u met twee kuurtjes per jaar het bewegingsapparaat van uw trouwe viervoeter in een goede conditie houden bij het ouder worden.

De moeite waard!

Het kan wat moeite kosten om uw ouder wordende vriend actief te houden. Maar het is de moeite waard. Kijk maar eens goed naar zijn blik als hij een bal komt terugbrengen. Welke baas smelt niet als hij twee van die blije hondenogen ziet. Daar doet je het allemaal voor, toch?

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen