Artrose bij honden

Onderzoek heeft uitgewezen dat 20 procent van de honden ouder dan 1 jaar last heeft van artrose. Het is een misverstand dat deze degeneratieve gewrichtsaandoening alleen oude en (te) zware honden treft. Ook jonge honden kunnen last krijgen van gewrichtsslijtage. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te zware belasting tijdens het opgroeien. Het vervelende is, dat artrose vrijwel altijd gepaard gaat met pijn bij het bewegen. De tijd dat de dierenarts een hond met gewichtsklachten liet inslapen, is al lang voorbij. Met de huidige middelen kan de kwaliteit van leven van uw huisdier sterk verbeterd worden.

Wat is artrose bij honden?

Een gewricht is de scharnier tussen twee botten. Om soepel te kunnen bewegen zijn de botuiteinden bekleed met glad en elastisch kraakbeen. De kraakbeenmatrix wordt door de aanwezige kraakbeencellen (chondrocyten) continu aangemaakt en weer afgebroken. Artrose ontstaat wanneer dit evenwicht langdurig verstoord is geraakt. De aanmaak van nieuwe kraakbeenmatrix is onvoldoende, waardoor het oppervlak ruw en minder elastisch wordt. Het kraakbeen kan zelfs volledig tussen de botten verdwijnen. Het afgesleten kraakbeen wordt vervangen door botweefsel en bindweefsel. Daardoor kan uw hond het gewricht op den duur minder goed bewegen. Bovendien ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. Daardoor krijgt uw hond last van pijn tijdens het bewegen.

Hoe ontstaat artrose bij honden?

Artrose is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces bij honden. De elasticiteit van het kraakbeen neemt af en beschadigingen kunnen minder goed gerepareerd worden. Maar grote hondenrassen – zoals Benner Sennen, Bordeaux Dog, Labrador en Dobberman – kunnen sneller last krijgen van gewrichtsslijtage. De gewrichten worden door het grote gewicht zwaarder belast. Ook honden die last hebben van overgewicht zitten in de gevarenzone. Artrose kan ook het gevolg zijn van een breuk of een zware kneuzing. Bij jonge honden kan deze aandoening ontstaan door erfelijke afwijkingen of aangeboren gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie (HD). Ook kan er iets fout gaan bij de lichamelijke ontwikkeling van honden. Bijvoorbeeld door erg lang te wandelen met een pup. Neem uw hondje daarom meerdere keren per dag mee uit. En houdt u strikt aan de vuistregel: het aantal weken in minuten bepaalt de duur van de wandeling. Dus als uw pup 10 weken oud is, neemt u hem of haar 10 minuten per keer mee naar buiten. Zo voorkomt u overbelasting van de gewrichten én vermindert u het risico op de ontwikkeling van artrose.

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

artrose hondBelangrijk is om de symptomen van artrose zo vroeg mogelijk bij uw hond te herkennen. Hoe sneller er met de behandeling gestart kan worden, hoe minder belastend deze aandoening voor uw hond zal zijn. De alarmbellen moeten gaan rinkelen op het moment dat uw hond na een periode van rust moeilijk opstaat of niet meer zo gemakkelijk de trap op- en afloopt. Andere duidelijk kenmerken zijn: niet meer achter een bal aan willen rennen, kreupelheid na een lange wandeling of bij het uitlaten achterblijven. Soms kan een hond ineenkrimpen als u hem of haar aanraakt. Herkent u deze symptomen? Dan is het verstandig om snel een afspraak met de dierenarts te maken.

Hoe wordt artrose bij honden vastgesteld?

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts. Dat zal hij doen op basis van wat u heeft opgemerkt aan de manier van bewegen van uw hond. Om zekerheid te krijgen zal er een röntgenfoto van het pijnlijke gewricht worden gemaakt. Als het gewricht zeer pijnlijk is, zal de huisarts uw hond eerst een licht roesje geven.

Hoe wordt artrose bij honden behandeld?

Net als bij mensen is artrose bij honden niet te genezen. Het beschadigde kraakbeen zal zich normaal gesproken niet meer herstellen. Dat betekent echter niet dat uw hond de rest van zijn of haar leven met pijn hoeft rond te lopen. De behandeling bestaat uit het vertragen van het slijtageproces en het bestrijden van de pijn. De dierenarts zal dan ook ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven, zodat uw hond de pijn niet meer voelt. Daarnaast is het belangrijk om aan het begin van de behandeling het aangetaste gewricht van uw hond zoveel mogelijk rust te geven. U laat uw hond vijf tot zes keer per dag aangelijnd uit. En niet langer dan vijf minuten per keer. Wanneer de klachten beginnen af te nemen, kunt u deze wandelingen langzaam in tijd opvoeren. Heeft de hond geen pijn meer, dan kunt u ook voor bewegingsvormen kiezen die helpen de spieren rondom het gewricht sterker te maken. Rechtlijnige inspanningen, zoals zwemmen of naast de fiets lopen, zijn daarvoor het meest geschikt. Vermijd bewegingen die de gewrichten extra belasten. Dus balspelletjes, traplopen en in- en uit de auto springen zijn absoluut niet goed voor een hond met artrose. Overgewicht is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van gewrichtsproblemen bij honden. Dus zorg dat uw hond een paar kilo afvalt. Lukt dit niet, dan kunt u eventueel overschakelen op speciale dieetvoeding.

Helpt vloeibare Groenlipmossel met Curcumine ook bij honden?

Het nadeel van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) is, dat deze medicijnen ook normale lichaamsprocessen bij uw hond afremmen. Daardoor ontstaan weer andere klachten. Veel honden krijgen bijvoorbeeld last van hun maag als ze deze NSAIDs gebruiken. Daarom is het goed om ook eens serieus te kijken naar een natuurlijke ontstekingsremmer voor uw huisdier met artrose. artrose hondSteeds meer hondeneigenaren ontdekken dat vloeibare Groenlipmossel met Curcumine een goed resultaat geeft bij een hond met artrose. Groenlipmossel bevat Omega-3 vetzuren – waaronder een aantal zeldzame – die enzymen blokkeren die het kraakbeen beschadigen. Daarnaast heeft dit weekdier uit Nieuw-Zeeland samen met Curcumine een ontstekingsremmende werking in de gewrichten. De Groenlipmossel in deze aanvullende diervoeding wordt via een unieke procedé vloeibaar gemaakt. Dit gebeurt zonder verhitting, zodat de ontstekingsremmende bestanddelen niet beschadigd kunnen raken. Het is 100 procent natuurlijk, dus dit middel heeft geen vervelende bijwerkingen voor uw hond. Vloeibare preparaten zijn daarnaast eenvoudiger en zonder strijd toe te dienen, omdat dit over het normale voedsel kan worden gegoten.

Heeft mijn hond nog apart Glucosamine nodig bij gebruik van Groenlipmossel?

Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor honden is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Het kan voor u bij de groothandels besteld worden indien het niet op voorraad is. Bij beginnende en gevorderde artrose zijn twee volledige kuren per jaar voldoende om de pijn te verminderen en de gewrichten soepel te maken. Groenlipmossel bevat bovendien van nature een hoog gehalte aan Glycosaminoglycanen. Het is dus niet meer nodig om uw hond apart Glucosamine te geven. Daarnaast zijn aan deze vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor honden nog extra bouw- en onderhoudsstoffen toegevoegd voor de botten, kraakbeen en spieren. Het gaat om vitamine C, vitamine D en Calcium. Overigens heeft deze kuur voor gezonde hondengewrichten een aangename smaak. Helaas mogen wij als beheerders van deze site geen informatie geven over merknamen of verkooppunten. Voor meer informatie zoekt u naar vloeibare Groenlipmossel voor honden op Google.

Hoe maak ik het leven van mijn hond met artrose comfortabeler?

Er zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar om de gewrichten van uw hond te ontlasten. Deze kunnen niet alleen gebruikt worden als uw hond al artrose heeft. Ze helpen ook om gewrichtsklachten bij gezonde viervoeters te voorkomen. Een orthopedisch hondenkussen is gevuld met traagschuim voor een comfortabele ligging. Dit helpt om de belasting op de gewrichten in rust te verminderen. Met een hondenloopplank hoeft uw hond niet meer een gewrichtsbelastende sprong uit de auto te maken. Ook als uw hond minder graag naar buiten gaat, heeft hij of zij wel behoefte aan buitenlucht. Met een hondenfietskar kunt u er toch met uw trouwe viervoeter er lekker op uit trekken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen