Geurstoffen bepalen aantrekkelijkheid hondenvoer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 okt 2020

Wat maakt voer voor honden nu wel aantrekkelijk of niet? Dat blijkt vooral de geur te zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken welke aroma-stoffen het meest in de smaak vallen bij honden. Dit kan fabrikanten helpen om nog lekkerder voedsel te produceren.


De meeste honden staan niet bekend als kieskeurige eters. Ze eten elke dag dezelfde brokjes met dezelfde smaak. Toch proberen fabrikanten hun hondenvoerders nog lekkerder te maken. Daarom hebben onderzoekers belangrijke aroma-componenten geïdentificeerd die het meest aantrekkelijk lijken voor honden. De resultaten van deze studie zijn recent gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Geur bepalend

Net als bij mensen zijn uiterlijk, geur, smaak en textuur van de voeding belangrijk voor honden of ze het voer wel of niet lusten. Eerdere studies suggereren dat vooral de geur bepalend is. Sommige wetenschappers hebben vluchtige aroma-stoffen in hondenvoer geïdentificeerd, maar er is niet veel bekend hoe deze het eetgedrag beïnvloeden. In dit onderzoek werden de belangrijkste aroma-componenten in zes verschillende hondenvoeders uitgetest bij honden. De onderzoekers begonnen door zes volwassen beagles elk uur één van de zes voeders te geven. Daarbij werd nauwgezet bijgehouden hoeveel ze aten. De inname van drie voedingsmiddelen was twee tot vier keer hoger dan die van de andere drie voedingsmiddelen.

Onaangename en vette geur

De onderzoekers ontdekten dat twaalf vluchtige aroma-moleculen een positieve of negatieve invloed hadden op de inname van de zes voeders door de beagles. Vervolgens werden deze aroma-componenten toegevoegd aan een geurloos voer. De honden konden vervolgens zelf bepalen waar hun voorkeur naar uit ging. Op basis van dit experiment werd ontdekt dat de beagles de voorkeur gaven aan:
• (E) -2-hexenal (dat mensen associëren met een onaangename, vette geur)
• 2-furfurylthiol (geroosterde, rokerige geur)
• 4-methyl-5-thiazolethanol (vlezige geur)
De honden moest niets weten van voedsel dat (E) -2-octenal bevat. Dit heeft een iets andere onaangename, vette geur dan (E) -2-hexenal. Hoewel er meer hondenrassen getest moeten worden, zeggen de onderzoekers dat dit resultaat fabrikanten kan helpen om nog lekkerder voedsel te produceren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.