Spondylose bij katten: als de ruggengraat gaat verstijven

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 mrt 2023

Als uw kat maar lang genoeg leeft, krijgt hij vroeg of laat last van spondylose. Dit is een vorm van artrose, waarbij de ruggengraat langzaam kan verstijven. Dit kan pijn doen en het bewegen bemoeilijken. Wat is spondylose nu precies en hoe wordt deze gewrichtsaandoening behandeld?

 

Beweegt uw kat niet meer dan nodig is en verzorgt hij de vacht op zijn rug niet meer? Deze tekenen kunnen wijzen op spondylose. Dit is artrose van de ruggenwervels en treft vooral middelgrote en grote katten van middelbare en oudere leeftijd. Als gevolg van deze aandoening gaat de ruggengraat langzaam verstijven, waardoor het dier pijn voelt en zich moeilijker kan bewegen.

Wat is spondylose bij katten?

De ruggengraat van de kat bestaat uit wervels met daartussen steeds een tussenwervelschijf. Dit zijn kussentjes van taai en vlezig kraakbeen die werken als een schokdemper en de wervelkolom soepel laten bewegen. Naarmate de kat ouder wordt, beginnen deze kraakbeenschijven dunner te worden, waardoor de ruimte tussen elke wervel kleiner wordt. In een poging om de verzwakte ruggengraat te versterken, gaat het lichaam botweefsel aanmaken. Deze benige uitlopers beginnen aan de onderkant van de wervels en gaan verder over de zijkanten. Totdat ze uiteindelijk botbruggen vormen die verschillende wervels met elkaar verbinden. Wat begon als een bescherming tegen afbraak van de kraakbeenschijven tussen de wervels, eindigt zo in een verstijving van de wervelkolom.

Wat is de oorzaak van spondylose bij katten?

Veroudering is één van de belangrijkste oorzaken van spondylose. Er wordt zelfs gezegd dat iedere kat deze aandoening krijgt als hij maar lang genoeg leeft. Het kan ook het gevolg zijn van een ongeluk of een val toen de kat nog jong was. Dat sommige rassen een genetische aanleg voor deze ziekte hebben is niet officieel vastgesteld, maar er zijn wel sterke vermoedens in deze richting. Verder onderzoek zal daar in de toekomst meer duidelijkheid over moeten geven.

Wat zijn de symptomen van spondylose bij katten?

De vorming van het botweefsel rond de wervels zou geen pijn moeten veroorzaken en veel katten zullen dan ook geen symptomen vertonen. De benige uitlopers kunnen echter ook druk uitoefenen op het ruggenmerg of de wortels van de ruggenmergzenuwen. Dit kan wel zeer pijnlijk zijn. Katten zijn uitzonderlijk goed in het verbergen van pijn, dus de enige verandering in het gedrag kan agressie bij aanraking zijn. Door compressie van het ruggenmerg kunnen symptomen ontstaan als kreupelheid, stijfheid, verlies van spiermassa, beperkte beweging en verlies van urine en ontlasting.

Hoe wordt spondylose bij katten vastgesteld?

Als u één of meer van deze symptomen bij uw kat opmerkt, is het aan te raden om een afspraak te maken bij de dierenarts. Hij of zij kan tijdens een uitgebreid lichamelijk onderzoek de benige uitlopers voelen. Bij het vermoeden van spondylose zal er een röntgenfoto worden gemaakt om de botsporen op de wervels zichtbaar te maken. Ook kan er Myelografie-onderzoek worden uitgevoerd. Bij deze test wordt contrastmateriaal in de ruimte rond het ruggenmerg gespoten om te kijken of het ruggenmerg of de zenuwwortels bekneld zijn geraakt. MRI- of CT-scans kunnen zeer gedetailleerde beelden opleveren van de wervels, schijven, ligamenten en zenuwstructuren. Deze kunnen de mate van botgroei aantonen en bepalen of het ruggenmerg of de zenuwwortels zijn aangetast. In sommige gevallen kan de dierenarts u doorsturen naar een orthoptisch specialist.

Hoe wordt spondylose bij katten behandeld?

De behandeling hangt af van het feit of uw kat klinische symptomen vertoont. Om de pijn te bestrijden, worden er niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) voorgeschreven. Deze kunt u eventueel vervangen door natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad, omdat deze geen vervelende bijwerkingen hebben. Als chemische of natuurlijke ontstekingsremmers niet of onvoldoende werken, kan er overgeschakeld worden op Corticosteroïden. Bij ernstige klachten kan een operatie nodig zijn. Dan worden de botsporen verwijderd om de druk op het ruggenmerg te verminderen.

Preventie spondylose bij katten

Regelmatige beweging, uitgebalanceerde voeding en een gezond gewicht dragen bij aan het behoud van gezonde gewrichten, dus ook die in de rug. Het advies is om één of twee keer per jaar een preventieve kuur te doen met vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad om het bewegingsapparaat te ondersteunen. Masseer zo af en toe de rug van uw kat. Laat tijdens de jaarlijkse controle bij de dierenarts eens röntgenfoto’s maken van de wervelkolom. Hoe eerder de tekenen van spondylose worden ontdekt, hoe eerder met de behandeling kan worden begonnen.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.