Artrose bij katten

Sinds een jaar of vijf is bekend dat een groot deel van de katten last heeft van artrose. Maar liefst 61 procent van de dieren van 6 jaar en ouder vertoont beginnende verschijnselen van gewrichtsslijtage. Het blijkt dat ongeveer 84 procent van de katten van 14 jaar en ouder lijdt aan gevorderde of ernstige artrose. Het is voor u als eigenaar niet altijd goed zichtbaar dat uw harige huisdier last heeft van de gewrichten. Het meest kenmerkende symptoom bij mensen en honden is, dat ze het aangetaste gewricht tijdens het bewegen zoveel mogelijk ontlasten. De meeste katten kunnen hun pijn echter heel goed verbergen. Onderzoek wijst uit, dat slechts 4 tot 17 procent van de katten met artrose kreupel loopt. Lees meer over het herkennen van gewrichtspijn bij uw kat.

Wat is artrose bij katten?

Artrose wordt in de volksmond ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Door ouderdom of als gevolg van een opgelopen blessure gaat het kraakbeen slijten. Deze dunne en elastische laag beschermt de botten en zorgt dat de bot-uiteinden soepel over elkaar kunnen glijden. Als gevolg van het slijtageproces kunnen er ontstekingen en pijn optreden. Deze kunnen de artrose verergeren. Bovendien wordt het beschadigde kraakbeen vervangen door bindweefsel en botweefsel. Daardoor kan uw kat het gewricht minder goed bewegen. Door het maskeren van deze beperking aan één of meerdere poten neemt de pijn alleen maar toe.

Wat is de oorzaak van artrose bij katten?

artrose katAls eerste speelt natuurlijk de leeftijd een rol bij de ontwikkeling van deze aandoening. Net als bij mensen wordt het kraakbeen bij het ouder worden minder soepel en kunnen kleine beschadigingen minder goed hersteld worden. Artrose kan ook ontstaan bij overgewicht. Daardoor worden de gewrichten zwaarder belast, waardoor het kraakbeen sneller gaat slijten. Deze gewrichtsaandoening kan ook het gevolg zijn van een blessure, bijvoorbeel een breuk of een kneuzing. Als deze niet helemaal goed herstelt, kan er blijvende schade aan het kraakbeen optreden. Artrose bij katten kan ook ontstaan door sommige (erfelijke) aandoeningen. De meest voorkomende oorzaken zijn patella-luxatie en heupdysplasie. Het is bekend dat Scottish Folds lijden aan een erfelijke kraakbeenaandoening. Zij hebben dan ook vaker last van artrose.

Hoe herken ik artrose bij mijn kat?

Artrose bij katten komt vooral voor in gewrichten die gebruikt worden om te springen. De slijtage treedt dan ook meestal op in de schouder, elleboog, knie en heup. Katten met gewrichtsproblemen maken liever geen sprongen meer. Ze gaan minder bewegen en meer liggen. Maar er zijn meer kenmerken die kunnen duiden op artrose: de behoefte buiten de bak doen of met de nagels tikken op de vloer. Ook verzorgen katten die niet goed in hun vel zitten hun vacht minder goed. Vooral die plaatsen waar uw kat door gewrichtsproblemen niet meer zo gemakkelijk bij kan, zoals de rug. Het Medisch Centrum voor Dieren heeft een artrosetest voor katten ontwikkeld. Aan de hand van 17 vragen kunt u heel eenvoudig vast stellen of uw kat mogelijk last heeft van gewrichtsproblemen. Doe de test >>>

Hoe wordt de diagnose artrose bij katten gesteld?

Als de signalen richting artrose wijzen, dan is het verstandig om met uw kat naar de dierenarts te gaan. Deze zal alle gewrichten uitgebreid onderzoeken. Zo spoort hij gewrichten met pijn of met een bewegingsbeperking op. Meestal zullen er ook röntgenfoto’s worden gemaakt.

Hoe wordt artrose bij katten behandeld?

De behandeling is erop gericht dat de kat nog een goed leven kan leiden. Het proces van kraakbeenafbraak is niet te stoppen of te genezen, maar kan wel met medicijnen worden afgeremd. Zo zal de dierenarts pijnstillers en ontstekingsremmers meegeven. Deze werken in de meeste gevallen goed én snel. Bovendien kan uw kat deze medicijnen langdurig blijven gebruiken. Daarnaast kan de dierenarts adviseren om speciale dieetvoeding te gaan gebruiken. Deze bevatten meestal hoge doseringen onverzadigde vetzuren met een ontstekingsremmende werking. Vaak bevat deze voeding ook Glucosamine. Bij overgewicht is het verstandig om uw kat wat af te laten vallen om de belasting van de gewrichten te verminderen.

Helpt vloeibare Groenlipmossel met Curcumine ook bij katten?

Veel katteneigenaren geven hun huisdier liever geen medicijnen. Een goed en natuurlijk alternatief voor gewone ontstekingsremmers is de vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die over het algemeen goed werkt bij katten. De pijn verdwijnt en de gewichten kunnen weer beter bewogen worden. Groenlipmossel is van nature rijk aan Omega-3 vetzuren. Het gaat niet alleen om EPA en DHA, maar ook om een hele reeks zeldzame soorten. Deze gunstige vetzuren blokkeren enzymen die het kraakbeen aanvallen en ontstekingen veroorzaken. Dit middel bevat daarnaast het goed opneembare biologische Curcumine. Ook dit is een natuurlijke ontstekingsremmer.

1 tot 2 kuren per jaar voldoende

Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten is dus een 100% natuurlijke ontstekingsremmer zonder bijwerkingen. De Groenlipmossel wordt door middel van een uniek procedé onder hoge druk vloeibaar gemaakt. Dus zonder verhitting, waardoor een deel van de ontstekingsremmende bestanddelen verloren zou gaan. Dit middel is eenvoudig in gebruik. Meestal zijn 1 tot 2 kuurtjes per jaar nodig om gewrichtsproblemen te bestrijden. Aan de versie voor katten is een aangename vissmaak toegevoegd. Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten bevat naast Groenlipmossel en Curcumine extra bouw- en onderhoudsstoffen voor botten, spieren en kraakbeen. Dat zijn: vitamine C, vitamine D en Calcium. Dit middel is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Stichting ‘Bewegen zonder pijn’ noemt nooit merknamen. Als u meer informatie wilt, dan zoekt u via Google naar vloeibare Groenlipmossel voor katten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen