Welke kattenrassen zijn gevoeliger voor gewrichtsproblemen?

Het is een nachtmerrie voor iedere kattenbezitter op het moment dat bij het dier een gewrichtsprobleem ontstaat. Sommige rassen zijn genetisch vatbaarder voor aandoeningen aan de heupen, ellebogen en knieën. En door deze gewrichtsklachten neemt het risico op artrose toe. Hoe houdt u de gewrichten van uw harige lieveling zo lang mogelijk gezond?


Het zal u misschien verbazen, dat 61 procent van de katten ouder dan zes jaar aan artrose lijdt. Boven de twaalf jaar loopt dit percentage zelfs op tot maar liefst 90. De belangrijkste oorzaak van gewrichtsslijtage bij katten is het hoge activiteitenniveau. Ze springen en klimmen veel tijdens hun leven en dat betekent dat de gewrichten regelmatig flinke klappen moeten opvangen. En dit kan leiden tot schade aan het kraakbeen in vooral de schouders, heupen, ellebogen, knieën en enkels. Bepaalde rassen zijn echter genetisch vatbaar voor gewrichtsproblemen. En dit kan een verhoogd risico op artrose geven.

Katten die vatbaarder zijn voor artrose

Een aantal kattenrassen zijn genetisch vatbaar voor gewrichtsproblemen. Zo zijn Perzen, Siamezen, Noorse Boskat, Bengaalse kat en Main Coons zeer gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij deze pijnlijke aandoening sluiten de gewrichten niet correct op elkaar. De Devon Rex en Abessijn kat hebben meer kans op dislocatie van de knieschijf. En de Schotse Vouwoorkat heeft de neiging om abnormaal kraakbeen te vormen. Door deze gewrichtsklachten kan het kraakbeen sneller gaan slijten, waardoor de kat dus last van artrose krijgt.
Overgewicht zal bij deze ‘probleemkatten’ de klachten alleen maar verergeren, omdat die extra kilo’s zwaar op de gewrichten drukken. Dat geldt overigens ook voor katten zonder gewrichtsproblemen. Wanneer uw huisdier te zwaar wordt, zal de kans op artrose toenemen. Dus hou het lichaamsgewicht van uw kat vooral goed in de gaten. Daarnaast geldt ook dat blessures de kans op artrose kunnen verhogen.

Hoe weet u of uw kat artrose heeft?

Katten zijn voor mensen vaak moeilijk te doorgronden. Ze vertellen u niet wat ze voelen. Als ze pijn hebben, lijden ze in stilte. Dus is het aan u als baas om uw kat goed te observeren en de tekenen van beginnende en gevorderde artrose te herkennen. Vooral als u een kat heeft die tot de risicocategorie behoort. Deze tekenen zijn:

  • onwil om naar beneden te springen
  • problemen om trappen op of af te gaan
  • slapen op plaatsen die gemakkelijker toegankelijk zijn
  • moeite om de kattenbak te gebruiken
  • veel likken van bepaalde gewrichten
  • prikkelbaar zijn bij het aaien of aanraken

Als u één van deze tekenen bij uw kat opmerkt – vooral bij een leeftijd vanaf zes jaar – is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan de pijn en zwelling in bepaalde gewrichten opsporen en een röntgenfoto maken om de diagnose te bevestigen.

Hoe wordt artrose bij katten behandeld?

De dierenarts zal mogelijk ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Deze kunnen echter maag- en darmproblemen of nierproblemen veroorzaken. Vooral bij katten die al andere gezondheidsproblemen hebben. Gelukkig zijn er ook pijn verlichtende opties die veilig, effectief en volledig natuurlijk zijn. Zoals de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn zeer goede pijnstillers en ontstekingsremmers. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat bovendien Glucosamine-achtige stoffen die als bouwstenen van het gewrichtskraakbeen dienen. Deze kunnen overigens pas hun werk doen als de ontstekingen in de gewrichten grotendeels zijn opgeruimd. Deze natuurlijke ontstekingsremmers zijn niet alleen aan te bevelen bij katten die al artrose hebben. Met twee kuurtjes per jaar beschermt u met deze supplementen ook de gewrichten van gezonde katten tegen slijtage.

Wat kunt u zelf doen voor uw kat met artrose?

Hoewel u artrose bij katten niet kunt voorkomen, kunt u zelf wel veel doen om de ernst van de symptomen te verminderen. Daardoor behoudt uw harige huisdier een goede kwaliteit van leven. Het is essentieel om uw kat op een gezond gewicht te houden. Overgewicht legt extra druk op toch al pijnlijke gewrichten. Overleg met uw huisarts hoe u gewichtsverlies bij uw kat het beste kunt aanmoedigen. Dat kan vaak in combinatie met speciaal dieetvoer én meer lichaamsbeweging. Houd uw kat dus actief. Dit houdt de spieren rond de aangetaste gewrichten sterk en vermindert de pijn. Hier kunt u een gratis boekje downloaden met de tien beste beweegtips voor katten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen