Aai je kat om stress te verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 aug 2021

Zo lang we het coronavirus nog niet de baas zijn, zullen we zo nu en dan met de nodige stress door het leven gaan. En dit kan een nadelige invloed hebben op zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Maar als katten-eigenaar heeft u de stressremmer bij uitstek door uw huis lopen!


Bijna niemand zal ontkennen dat we een stressvolle periode doormaken. De coronacrisis hakt er bij veel mensen flink in. En niet zelden kan dit voor veel spanningen zorgen. Het is aangetoond dat stress negatieve effecten kan hebben op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er is echter een eenvoudige oplossing voor dit probleem als u in het bezit bent van een kat….

Stresshormonen

Voelt u zich gestrest? Aai dan uw kat! Veel mensen ervaren een kalmerend effect van interactie met hun huisdier. Dit wordt ook in talrijke onderzoeken bevestigd. Volgens de Amerikaanse professor Adnan Qureshi kan alleen al het aaien van een kat stresshormonen in het bloed van mensen verminderen. Het is volgens hem een veilige en effectieve therapie zonder bijwerkingen, behalve het praten met belachelijke stemmetjes tegen je kat.

Hondenmens?

In een recent onderzoek naar het kalmerende effect van katten werden universiteitsstudenten gebruikt die langdurig onder stress stonden. Er werd vastgesteld dat al na 10 minuten aaien de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol bij de studenten sterk verminderde. Met andere woorden: de liefde voor een kat kan helpen om stress te verminderen. Toch meer een hondenmens? In ander onderzoek werd aangetoond dat ook honden soortgelijke voordelen hebben.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.