Kunnen katten op plaats delict essentiële aanwijzingen geven?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 mrt 2023

Dat honden gebruikt worden door de politie om sporen te volgen, is bekend. Maar dat ook katten kunnen helpen bij het oplossen van misdaden, is een compleet nieuwe invalshoek. Australische onderzoekers kijken nu of het menselijk DNA op de vacht kan leiden tot het vinden van de dader van een misdrijf.

Kunnen katten helpen bij het oplossen van misdaden? Dat is het spoor die Australische onderzoekers van de Flinders University nu volgen door menselijke DNA van de vacht van katten te verzamelen. Dit kan forensische teams een extra mogelijkheid bieden om criminelen te arresteren. Hoewel dit onderzoek nog lang niet heeft bewezen dat katten de ultieme ‘kroongetuigen’ zijn bij het oplossen van misdaden, zien de eerst resultaten er hoopgevend uit.

Inbreker

Onderzoekster Heide Monkman bedacht dit onderwerp tijdens haar studie forensisch onderzoek. Ze merkte op dat dieren daar geen rol in spelen. Ze ontdekte dat 80 procent van de huiskatten DNA op de vacht heeft verzameld van mensen die in hun omgeving verblijven. Sommige monsters kwamen niet overeen met die van bewoners van het huis. Dit suggereert dat korte bezoeken – bijvoorbeeld die van een inbreker – al voldoende zijn om DNA over te dragen.

Hulpbron

Monkman geeft toe dat de verzamelde DNA-monsters van katten tot nu toe nog onvoldoende representatief zijn. De dieren die ook naar buiten gingen, konden ook DNA verzamelen van passerende vreemdelingen die hen spontaan aaiden. Dan leek het erop dat die persoon rond de tijd van het misdrijf in huis was geweest. Toch denkt de Australische onderzoekster dat katten een tot nu toe verwaarloosde hulpbron zijn bij forensische onderzoeken. Maar of ze ook werkelijk van nut zijn, vraagt om nog veel extra studie.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.