Katten houden net zoveel van eigenaar als honden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Is uw kat een ver familielid of uw kameraard? Dat heeft een Amerikaanse universiteit onlangs onderzocht. Daaruit blijkt, dat katten zich meer verbonden voelen met de eigenaar dan aanvankelijk werd aangenomen.

Honden zijn de beste vriend van hun baasje. Katten worden vooral beschouwd als een ver familielid dat alleen even langs komt om te eten en dan weer vertrekken. Uit een recente studie blijkt dat ook katten – net als kinderen en honden – emotionele banden met hun verzorgers aangaan. De meerderheid heeft een veilige band en duidelijke interesse in de eigenaar.

Hechtingsgedrag

Een onthullende manier om hechtingsgedrag bij mensen te bestuderen, is het observeren van de reactie van een baby op de hereniging met de verzorger na een korte afwezigheid. Kinderen worden dan weer ontspannen. Onderzoekers van de Oregon State University besloten om deze test ook uit te voeren bij katten. Het dier bracht samen met de eigenaar twee minuten door in een nieuwe ruimte. Vervolgens werd de kat twee minuten alleen gelaten. Daarna werd ze weer herenigd met de eigenaar.

Verbonden met eigenaar

De reactie op het weerzien met de eigenaar werd ingedeeld in hechtingsstijlen. De resultaten laten zien, dat katten zich op bijna dezelfde manier binden als zuigelingen.
“Bij mensen voelt 65 procent van de zuigelingen zich veilig en gehecht aan de ouders. Huiskatten spiegelen dit zeer nauw. Uit ons onderzoek bleek, dat hetzelfde percentage katten zich verbonden voelt met de eigenaar,” onderzoeksleider Kristyn Vitale. “Dit is waarschijnlijk de reden dat katten het meestal zo goed doen als huisdier.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.