Deze suikervervanger kan dodelijk zijn voor honden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 mrt 2022

Zo nu en dan uw hond verwennen met een ijsje, likje pindakaas of een stukje gebak? Pas op, want veel voedingsmiddelen bevatten Xylitol. Volkomen onschadelijk voor mensen, maar zeer giftig voor honden.


Het is altijd oppassen wat je je hond laat eten. Nog niet zo lang geleden waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor een veel voorkomende suikervervanger die in heel veel voedingsmiddelen – van kauwgum tot pindakaas – wordt aangetroffen. Die kan dodelijk zijn voor je allerbeste vriend.

Xylitol

Het gaat om xylitol. Dit is een suiker-alcohol die veel wordt gebruikt als suikervervanger in voedingsmiddelen. Hoewel deze stof veilig is voor mensen, kan het giftig zijn voor honden. De FDA heeft de afgelopen jaren meerdere meldingen ontvangen van honden die zijn overleden na het eten van voedsel dat xylitol bevat.

Pas ook op met chocolade

Veel van deze vergiftigingen deden zich voor na het eten van suikervrije kauwgom. Maar xylitol kan ook als ingrediënt worden aangetroffen in snoep, pepermunt, gebak, ijs, tandpasta, hoestsiroop en pindakaas. Het is daarom altijd belangrijk om op het etiket te kijken als je je hond met iets lekkers wilt verwennen. Ook chocolade, koffie, uien, knoflook, prei en bieslook kunnen giftig zijn voor honden. Dat geldt ook voor rozijnen en krenten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.