Kattenhersenen krimpen door leven met mensen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 mrt 2022

Wist u dat uw kat het domesticatiesyndroom heeft? Door het leven met mensen is de hersengrootte de afgelopen eeuwen met maar liefst 25 procent afgenomen. Gelukkig heeft dit volgens onderzoekers geen ernstige gevolgen voor uw harige huisdier.


Een nieuwe studie heeft onthuld dat duizenden jaren leven met mensen een krimpend effect heeft op de hersenen van katten. Dit staat in een artikel dat recent is gepubliceerd in Royal Society Open Science. De wetenschappers vergeleken de schedels van huiskatten met die van hun naaste voorouder: de Afrikaanse wilde kat. “Daaruit blijkt dat de schedelvolumes flink zijn afgenomen. En dit impliceert kleinere hersenen,” aldus één van de auteurs.

Domesticatiesyndroom

De cijfers tonen aan dat de schedels van huiskatten tot 25 procent kleiner zijn dan van hun wilde soortgenoten. Dit verschijnsel doet zich overigens ook voor bij andere huisdieren, zoals honden en konijnen. Een verminderde hersengrootte wordt beschouwd als een belangrijk kenmerk van gedomesticeerde zoogdiersoorten. Dit wordt toegeschreven aan een tekort aan specifieke cellen die zich in het embryonale stadium vormen en bijdragen aan een breed scala aan lichamelijke ontwikkelingen. Dit ‘domesticatiesyndroom’ heeft volgens de onderzoekers echter geen ernstige gevolgen voor huiskatten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.