Jagende buitenkatten eten vooral thuis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 feb 2022

Gaat uw kat vaak buiten op jacht? Zorg dan voor een volle voederbak als uw huisdier weer thuiskomt. Volgens een Engels onderzoek eten katten amper iets van de gevangen prooi…


Huiskatten die regelmatig buiten op muizen en vogels jagen, halen het grootste deel van hun eten nog steeds uit voedsel dat thuis wordt verstrekt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Exeter in Engeland. De wetenschappers gebruikten forensisch bewijs van de snorharen om te zien wat ze buiten gegeten hadden. Aangetoond werd dat ongeveer 96 procent van hun voeding afkomstig was uit de voederbak thuis. De rest was kwam van prooien die ze buiten hadden verschalkt.

Overtollig doden

Dit suggereert dat niet de honger, maar het roofzuchtige instinct de belangrijkste reden is waarom huiskatten regelmatig buiten op jacht gaan.
“Ons onderzoek toont aan dat als voedsel van eigenaren beschikbaar is, katten daar bijna volledig afhankelijk zijn,” zegt professor Martina Cecchetti. “Zelfs de meest actieve jagers eten niet echt veel van de prooi die ze vangen. Als roofdieren kunnen sommige katten instinctief jagen, zelfs als ze geen honger hebben. Dit wordt ‘overtollig doden’ genoemd. Ze vangen prooien om die op te slaan als reserve voor later.”

Felgekleurde halsbandhoes

Het team testte ook de effecten van diverse maatregelen om te voorkomen dat katten prooien doden. Zoals: bellen, felgekleurde halsbandhoezen, vleesrijke diëten, voeding verstopt in puzzelspelletjes en regelmatig spelen. Op basis van analyse van de snorharen vingen katten met een halsbandhoes – de felle kleur en de slappe stof waarschuwen vogels – minder prooien.
“Katteneigenaren kunnen actief wat ondernemen om de schokkende achteruitgang van zangvogels te keren. Door de kat een halsbandhoes om te doen, vijf tot vijftien minuten te spelen en een premium vleesdieet te geven. Dit moet de jachtlust van katten verminderen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.