Zo houdt u de gewrichten van uw kat comfortabel deze winter

De winter staat voor de deur. Dat betekent minder goed nieuws voor katten met lichte of ernstige gewrichtsklachten. Net al bij mensen, neemt de pijn en stijfheid in deze koude en gure periode van het jaar toe. Wat kunt u doen om uw kat – met of zonder gewrichtsklachten – zo comfortabel mogelijk door de winter heen te loodsen?


De wind trekt aan, de regen zet in en de temperaturen beginnen te dalen. Dat betekent maar één ding: de winter nadert met rasse schreden. U gaat niet meer zonder een dikke jas naar buiten en hebt een extra warme deken op uw bed gelegd. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd of uw kat door de dikke bontjas heen ook de kou voelt? Het antwoord is: ja. Zeker als uw huisdier last heeft van gewrichtsklachten. Dan is het zeker verstandig om extra maatregelen te nemen om haar comfortabel door de winter heen te loodsen.

1) Houd uw kat warm

Naarmate uw kat ouder wordt, neemt de kans toe dat zij artrose of reumatoïde artritis ontwikkelt. Veel mensen met gewrichtsklachten ervaren dat de pijn en stijfheid gedurende de koude maanden van het jaar toenemen. Dat geldt ook voor katten. U zult merken dat zij de warmste plekjes in huis gaat opzoeken. Creëer daarom voor haar een fijne plek om een dutje te doen. Het liefst een plek die iets hoger ligt dan de vloer, omdat de lucht bij de grond kouder is. Bovendien biedt dit eveneens bescherming tegen tocht. U kunt bijvoorbeeld de kattenmand boven op een krabpaal zetten in de buurt van de verwarming. Met een warme deken er in. Daardoor zal uw kat minder last van de gewrichten hebben. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat zich vrij kan bewegen. Laat een deur open staan, zodat zij een koelere ruimte op kan zoeken als het te warm voor haar wordt.

2) Zorg voor een optimaal gewicht

Sommige katten bewegen minder als het koud is. Ze liggen liever te slapen en komen zo min mogelijk in actie. Onthoud dat als u ze dezelfde hoeveelheid voer blijft geven, uw kat snel in gewicht zal aankomen. Dat is slecht nieuws als uw huisdier last heeft van gewrichtsklachten. Al die overtollige kilo’s drukken namelijk zwaar op de gewrichten. Met meer pijn en stijfheid als gevolg. Wanneer u het gevoel heeft dat uw kat zwaarder wordt, verminder dan de hoeveelheid voer. Bij ernstig overwicht kunt u het beste de dierenarts raadplegen. Hij kan u speciaal dieetvoer aanbevelen dat helpt om gewichtsverlies te stimuleren.

3) Houd uw kat in beweging

Bij katten die minder actief zijn in de wintermaanden kunnen de spieren zwakker worden. Dit kan leiden tot blessures die op hun beurt weer artrose kunnen veroorzaken. Help uw kat gezond te blijven door wat meer met haar te spelen. Door bijvoorbeeld met een pingpongbal over de vloer te rollen die ze kan achtervolgen. Ook kunt u proberen kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen in uw huis te verstoppen. Dit moedigt uw kat aan om actief naar voedsel te zoeken.

4) Herken de symptomen van gewrichtsklachten

Katten kunnen op elke leeftijd gewrichtsklachten ontwikkelen, maar het komt het meest voor op een leeftijd vanaf zeven jaar. Symptomen van artrose en reumatoïde artritis kunt u vooral in de winter opmerken als uw kat het koud krijgt. Door ze op tijd te herkennen, kunt u actie ondernemen nog voordat de gewrichten pijnlijk en stijf worden. De gewrichten die uw kat gebruikt om te springen worden in de meeste gevallen aangetast door artrose. Denk daarbij aan de schouder, elleboog, knie en heup. Treedt in één of meerdere van deze gewrichten slijtage op, dan maakt uw huisdier liever geen sprongen meer. Andere tekenen die wijzen op gewrichtsklachten zijn: minder bewegen, meer liggen, tikken met de nagels op de vloer en de behoefte buiten de bak doen. Ook verzorgen katten met artrose hun vacht minder goed. Als u dit opmerkt, is het advies om snel een afspraak te maken met de dierenarts.

5) Natuurlijke ontstekingsremmers en gewrichtsklachten

Bij artrose kan uw dierenarts ontstekingsremmende pijnstillers of een corticosteroïd medicijn voorschrijven om de gewrichtspijn te verminderen. Hoewel deze geneesmiddelen een goed effect hebben, kunnen ze ook vervelende bijwerkingen geven. Denk daarbij aan onder andere misselijkheid, diarree en zelfs verhoogde kans op bloedingen. Kies daarom liever voor natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze werken net zo goed, maar geven geen bijwerkingen. Ook als uw kat nog gezond is, kan het ook geen kwaad om een ‘winterkuurtje’ te geven met deze natuurlijke ontstekingsremmers. Dit als extra verzorging van de gewrichten van uw kat tijdens de koude en zware wintermaanden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen