Artritis bij katten

Wanneer katten ouder worden, zijn ze niet meer zo wendbaar als in hun jonge jaren. Veel huisdierbezitters schrijven dit toe aan het verouderingsproces. Maar vaak is er meer aan de hand. Onderzoek wijst uit, dat 90 procent van de katten van 12 jaar en ouder lijdt aan een gewrichtsaandoening. Naast artrose komt artritis veel voor. Dit is een slopende ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen in de gewrichten. Het is bekend dat katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Daarom is het belangrijk om de subtiele signaleren te leren herkennen, zodat met een goede behandeling uw kat nog een goed leven kan blijven leiden.

Wat is artritis bij katten?

kat artritisArtritis is een ontsteking van de gewrichten. Deze kan ontstaan na een ongelukkige val of een wilde stoeipartij met een andere kat. Daardoor kunnen er scheuren of verstuikingen ontstaan van de weefsels in en om het gewricht. Dit kan leiden tot ontstekingen. Dit wordt traumatische artritis genoemd. Daarnaast kan artritis ontstaan door een auto-immuunziekte, zoals reumatoïde artritis. Door een verstoorde werking van het immuunsysteem vallen de afweercellen gezonde weefsels aan. In dat geval dus die van de gewrichten. Verder kan artritis het gevolg zijn van artrose. Door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten kunnen ontstekingen ontstaan. Artritis en artrose zijn dan ook aandoeningen die heel nauw met elkaar verbonden zijn. De ene aandoening kan immers tot de andere leiden, en andersom.

Wat zijn de tekenen van artritis bij katten?

Honden waarschuwen hun baasjes dat er iets mis is met de gewrichten door kreupel te gaan lopen. Katten doen dit vaak niet. Ze verbergen de symptomen van artritis heel geraffineerd. Een belangrijk signaal is dat ze minder gaan liggen en langer blijven staan. Op dat moment is het verstandig om uw kat goed te observeren. Klimt of springt uw kat liever niet meer? Wil ze niet meer zo graag spelen? Verzorgt ze de vacht van haar rug en staart niet meer zo goed? Doet ze haar behoefte naast de kattenbak? Neemt u veranderingen in het gedrag van uw kat waar? Wanneer u meerdere van deze verschijnselen opmerkt, dan is het verstandig om uw kat door de dierenarts te laten onderzoeken. Mogelijk is er sprake van een chronische gewrichtsontsteking.

Wat zijn de symptomen van artritis bij katten?

In de meeste gevallen komt artritis bij katten voor in de elleboog, schouder, heupen en rug. De symptomen van een traumatische artritis zijn gezwollen en pijnlijke gewrichten. Uw kat zal het aangetaste gewricht niet belasten en wil niet dat u het aanraakt. Bij osteoartritis – dus artritis die het gevolg is van artrose – is er daarnaast sprake van stijfheid na een periode van rust. Zodra uw kat weer in beweging is, nemen deze klachten af. Daarnaast kan het gewricht vergroot zijn door de vorming van botweefsel op de plaatsen van het afgesleten kraakbeen. De pijn en stijfheid kan toenemen bij koud en vochtig weer.

Hoe wordt de diagnose artritis bij katten gesteld?

katten artritis dierenartsAls uw kat een aantal van de genoemde tekenen en symptomen vertoont, dan kunt u door de dierenarts een klinisch onderzoek laten uitvoeren. Hij kan vaststellen of de klachten worden veroorzaakt door artritis, artrose of een combinatie van beide aandoeningen. De dierenarts zal het gewricht manipuleren om te controleren op stijfheid, pijn, krakende geluiden en bewegingsperking. Meestal wordt er een röntgenfoto van het gewricht gemaakt om een beter inzicht te krijgen over de progressie van de ziekte. Soms is er bloedonderzoek of analyse van de gewrichtsvloeistof nodig. Dit doet de dierenarts om infecties of reumatoïde artritis uit te kunnen sluiten.

Hoe wordt artritis bij katten behandeld?

In de meeste gevallen zal de dierenarts de kat behandelen met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze kunnen langdurig gebruikt worden. Deze geneesmiddelen zijn zeer effectief in het bestrijden van de pijn, maar kunnen soms bijwerkingen geven. Dien uw kat nooit aspirines toe, omdat deze pijnstillers voor uw huisdier giftig en zelfs fataal kunnen zijn. Uw dierenarts zal meestal ook speciaal dieetvoer met o.a. Glucosamine, Chondroïtine, Omega-3 vetzuren en Groenlipmossel adviseren. De eerste twee ingrediënten zouden volgens sommigen beschadigd kraakbeen kunnen herstellen. Omega-3 vetzuren en Groenlipmossel hebben een ontstekingsremmende werking. Als uw kat te zwaar is, zal de dierenarts u met klem adviseren om iets aan het overgewicht te doen. Hoe minder uw kat weegt, hoe minder de gewrichten belast worden. Bovendien is vetweefsel betrokken bij de productie van ontstekingsfactoren. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep tot de mogelijkheden horen.

Remt vloeibare Groenlipmossel met Curcumine ook ontstekingen bij katten?

Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine wordt door steeds meer mensen gebruikt om ontstekingen in de gewrichten te bestrijden. Deze natuurlijke ontstekingsremmers zijn ook effectief bij honden én katten met artritis. Ze bestrijden de pijn en ontstekingen en verhogen de mobiliteit van uw huisdier. In de dierenspeciaalzaak is vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten verkrijgbaar. Omdat het vloeibaar is, kunt u het gemakkelijk over het voer verspreiden. Omdat het naar vis ruikt en smaakt, ziet uw kat dit supplement als een heerlijk extraatje. Bovendien worden de actieve ontstekingsremmers goed opgenomen, omdat dit middel vloeibaar is. Meestal heeft uw kat maar 1 tot 2 kuurtjes per jaar nodig om zonder pijn weer soepeler te kunnen blijven bewegen.

Hoe kan ik mijn kat met artritis verder ondersteunen?

artritis katten vensterbankZorg dat uw kat de lievelingsplekken in huis gemakkelijk kan bereiken door het strategisch plaatsen van dozen of meubels. Zorg dat de kattenbak gemakkelijk te bereiken is. Kies bijvoorbeeld ook voor een exemplaar met extra lage randen en zorg dat de kat in de dagelijkse bezigheden zo min mogelijk extreme bewegingen hoeft te maken. Bijvoorbeeld als de vensterbank eigenlijk te hoog is om in één keer naartoe te springen: dan kan het ervoor plaatsen van een poef of lage stoel de kat helpen om zonder al te veel moeite toch op zijn favoriete uitkijkpost te komen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen