Zelfgemaakt kattenvoer kan riskant zijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Het wordt steeds meer een trend om zelf de voeding voor de kat te bereiden. Volgens Amerikaanse onderzoekers voldoen vrijwel alle recepten op internet niet aan de eisen. Ze bevatten te weinig essentiële nutriënten en soms ook potentieel giftige stoffen.

 

Een snelle zoekopdracht op internet levert al gauw honderden zelfgemaakte recepten voor kattenvoer op. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië is het daarmee oppassen geblazen. De kans is groot dat uw kat niet alle essentiële voedingstoffen binnen krijgt. En sommige ingrediënten kunnen zelfs potentieel giftig zijn voor uw harige viervoeter.

Tekortkomingen

Dit is de eerste studie die is uitgevoerd naar de gezondheid van zelfgemaakt recepten voor volwassen katten. De onderzoekers evalueerden 114 recepten op internet en in boeken. Slechts 94 daarvan waren voorzien van een analyse van de voedingsstoffen. Maar geen van deze recepten voldeed aan de aanbevolen hoeveelheden essentiële nutriënten van de National Research Council voor volwassen katten. Recepten die door dierenartsen waren gemaakt hadden minder tekorten aan essentiële voedingsstoffen dan die door niet-dierenartsen waren bedacht. In de meeste recepten ontbraken minimaal drie of vier belangrijke voedingsstoffen voor de kat. Bovendien hadden veel recepten ernstige tekortkomingen. Zo bevatten ze minder dan 50 procent van de aanbevolen hoeveelheden choline, ijzer, zink, thiamine, vitamine E en mangaan.

Giftige ingrediënten

Zeven procent van de recepten bevatte ingrediënten die potentieel giftig zijn voor katten, zoals knoflook, knoflookpoeder en prei. De onderzoekers vonden ook recepten met rauwe dierlijke producten zonder dat het risico op bacteriële besmetting werd vermeld.“Sommige katteneigenaren kiezen voor zelfgemaakte recepten om meer controle te willen hebben over het dieet van hun kat, “ zegt hoofdauteur Jennifer Larsen die als veterinaire voedingsdeskundige is verbonden aan de universiteit. “Anderen geloven dat hun kat een vegetarisch of een uit duurzaam geproduceerde of organische ingrediënten dieet moet krijgen.” Ze waarschuwt katteneigenaren om vooral voorzichtig te zijn met zelfgemaakte recepten. “Ze zijn niet noodzakelijk beter.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.