Heupdysplasie (HD) bij katten

heupdysplasie katHeupdysplasie of HD staat vooral bekend als een gewrichtsaandoening die veel bij honden voorkomt. Helaas wordt deze ontwikkelingsstoornis van het heupgericht ook steeds vaker bij katten gezien. Dit heeft alles te maken met een onzorgvuldig fokbeleid. Als de moeder- of vaderkat deze erfelijke aandoening heeft, dan is de kans groot dat de kitten ook heupdysplasie gaat ontwikkelen. Dit is niet prettig voor de kat. Deze aandoening zorgt voor pijn en ongemak. Doordat het de achterpoten niet meer goed kan bewegen, gaat de kat mank lopen. Heupdysplasie komt vooral voor bij grotere kattenrassen, zoals de Maine Coon.

Hoe zit het heupgewricht bij katten in elkaar?

Dit gewricht bestaat uit een kom in het bekken, waarin de ronde kop van het dijbeen draait. Dit kogelgewricht is heel flexibel en geeft daardoor de kat veel bewegingsvrijheid met de achterpoten. De sterke gewrichtsbanden zijn aan de voorzijde en de achterkant van het gewricht bevestigd. Ze houden het gewricht stabiel en beweeglijk. De heup is omwikkeld met stevige spieren. Deze houden de kat goed in balans tijdens het staan en lopen.

Wat is heupdysplasie bij katten?

Bij heupdysplasie ontwikkelen in het eerste levensjaar van de kat de heupkom en dijbeenkop zich niet goed. Meestal is de kom niet diep genoeg, waardoor het ronde bolletje niet goed past. Het gewricht is daardoor minder stabiel, zodat er speling in de heup ontstaat. Deze wrijving veroorzaakt pijn. Doordat het heupgewricht niet goed in elkaar past, gaat de kraakbeenbekleding slijten. Er ontstaat dus ook artrose. Vooral katten tot 2 jaar kunnen last krijgen van heupdysplasie. Ze zijn nog jong en speels en belasten daardoor hun heupen meer.

Wat is de oorzaak van heupdysplasie bij katten?

Net als bij honden spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van deze heupaandoening. Erfelijkheid is de grootste boosdoener bij katten. Een gericht fokbeleid door zieke katten uit te sluiten, kan een grote bijdrage leveren aan het uitbannen van deze aandoening. Daarvoor is wel het opzetten van een gedegen onderzoeksprogramma noodzakelijk. In Zweden bestaat zo’n initiatief voor de Maine Coon. Ook buitenlandse rasverenigingen kunnen dit HD-register raadplegen. Andere oorzaken van heupdysplasie bij katten zijn overgewicht, te hoge groeisnelheid, verkeerde voeding en overbelasting van de heupgewrichten.

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie bij katten?

Heupdysplasie zorgt vooral voor pijn. Katten zijn ware meesters in het verbijten van de pijn. Daarom moet u vooral goed opletten of uw kat veranderingen vertoont in beweging en gedrag. Katten met heupdysplasie lopen mank, trekken met de poot en piepen als u het pijnlijke gewricht probeert aan te raken. Ook veel liggen en moeilijk lopen kunnen in de richting van deze heupaandoening wijzen. Wanneer u één of meerdere van deze symptomen opmerkt, dan is het raadzaam om met uw kat naar de dierenarts te gaan.

Hoe wordt de diagnose heupdysplasie bij katten gesteld?

heupdysplasie katten röntgenfotoDe dierenarts zal eerst van u willen weten wat u is opgevallen aan het gedrag en de bewegingen van uw kat. Daarna zullen röntgenfoto’s uitsluitsel moeten geven of er daadwerkelijk sprake is van heupdysplasie.

Hoe wordt heupdysplasie bij katten behandeld?

De misvorming van het heupgericht is blijvend. Daar kan dus niets aan gedaan worden. Tegen de pijn zal de dierenarts pijnstillers voorschrijven. Meestal is dit niet voldoende. Door de artrose kunnen er namelijk ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Deze kunnen worden bestreden met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze medicijnen hebben vaak vervelende bijwerkingen. U kunt ook kiezen voor vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die u heel gemakkelijk door het voer kunt mengen. Twee volledige kuren per jaar zijn voldoende om de gewrichten van uw kat pijnvrij te houden. Dit middel is overigens voorzien van een voor katten aangename vissmaak.

Bij overgewicht is het verstandig om het dier af te laten vallen. Bij de dierenarts is speciale dieetvoer voor gewichtsbeheersing verkrijgbaar. Verder is het goed om uw kat minder energierijke voeding te geven. Hij wordt dan minder actief, zodat de heupgewrichten minder belast worden. Zorg wel dat uw kat regelmatig lichaamsbeweging blijft krijgen, maar probeer snelle draaibewegingen, springen, traplopen en trekken zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer wordt uw kat met heupdysplasie geopereerd?

In ernstige gevallen kan uw kat geopereerd worden. Bij deze ingreep wordt de heupkop verwijderd. Deze wordt vervangen door een kunstexemplaar die dusdanig passend gemaakt kan worden, dat deze beter aansluit op de heupkom. Normaal gesproken herstellen katten weer snel na deze operatie en kunnen ze daarna zonder pijn weer een actief leven leiden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen