Elleboogdysplasie (ED) bij katten

De kat is één van de populairste huisdieren in Nederland. In meer dan een kwart van de huishoudens is één of zijn twee van deze viervoeters aanwezig. Er zijn meer dan 40 kattenrassen die helaas steeds vaker een erfelijke aandoening onder de leden hebben. Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) kunnen bij alle kattenrassen optreden, maar worden vooral gezien bij de grote soorten, zoals de Maine Coon en Noorse Boskat. Bij elleboogdysplasie gaat het om een verzameling van vier afwijkingen van het ellebooggewricht. Het meest kenmerkende symptoom van ED is mank lopen met de voorpoten. Na verloop van tijd kan deze aandoening ook het kraakbeen in de gewrichten beschadigen. Elleboogdysplasie bij katten leidt dus vrijwel altijd tot artrose.

Hoe ontstaat elleboogdysplasie bij katten?

Elleboogdysplasie betekent letterlijk ‘misvorming van de elleboog’. Doordat dit gewricht een complexe samenstelling heeft, is het zeer gevoelig voor ontwikkelingsstoornissen. In de meeste gevallen bestaan de gewrichten van de kat uit twee botuiteinden. Het ellebooggewricht heeft een extra bot. Er bestaat dus een groter risico dat het gewricht zich tijdens de opgroeifase niet goed ontwikkelt. De problemen ontstaan in de meeste gevallen dan ook in het eerste levensjaar. Bij lichte afwijkingen zal de kat niet zoveel hinder ondervinden van elleboogdysplasie. Het ellebooggewricht kan ook zwaar misvormd raken tijdens de ontwikkelingsfase. De kat zal daar flink last van kunnen ondervinden.

Wat zijn de oorzaken van elleboogdysplasie bij katten?

De belangrijkste factor is de schimmige praktijken van fokkers van raskatten. Door inteelt en een slecht fokbeleid kampen veel raskatten met lichamelijke afwijkingen, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Erfelijkheid is dus één van grootste oorzaken van deze gewrichtsaandoening. Het opstellen van een zorgvuldig fokbeleid is dus de belangrijkste maatregel om gewrichtsproblemen bij katten uit te bannen.

Ook een te snelle groei kan leiden tot elleboogdysplasie bij de kat. De gewrichten en botten ontwikkelen zich dan sneller dan de spieren. De kitten mist vervolgens de spierkracht om het lichaam goed in balans te houden bij het bewegen. Daardoor ontstaat er teveel druk op de ellebooggewrichten, die zich vervolgens verkeerd ontwikkelen.

Bij jongen katten is het belangrijk om de duur en intensiteit van de beweging goed te doseren. Bij rennen over gladde vloeren, maken van grote sprongen, wild spelen en jagen achter rondvliegende muisjes kunnen de ellebooggewrichten te zwaar belast worden. Omdat de spieren nog niet goed ontwikkeld zijn, kan deze belasting nog niet goed worden opgevangen door de kat. Dit verhoogt het risico op beschadigingen van o.a. de ellebooggewrichten. Bij oudere katten kan overgewicht een rol spelen. Er ontstaat dan extra druk op de gewrichten. De meest voorkomende vormen van elleboogdysplasie bij katten zijn Osteochondritis Dissecans (OCD), Los Processus Anconeus (LPA), Los Processus Coronoïdeus (LPC) en incongruentie.

Wat is Osteochondritis Dissecans (OCD) bij katten?

Bij deze aandoening ligt een kraakbeenfragment los in het ellebooggewricht. Dit veroorzaakt irritatie, waardoor het bot ontstoken raakt. Dit is pijnlijk voor de kat. Bij OCD zal de dierenarts zo snel mogelijk willen opereren. Hij zal willen voorkomen dat de ontstekingen het kraakbeen gaan beschadigen en er dus artrose ontstaat. Het losliggende stukje kraakbeen wordt door middel van een artroscopie verwijderd. Tegelijkertijd wordt het ontstoken botweefsel gereinigd.

Wat is incongruentie bij katten?

Bij incongruentie zijn tijdens de opgroeifase de ellepijp en het spaakbeen niet goed op elkaar aangesloten. Daardoor is er een verschil in lengte ontstaan tussen de twee gewrichtsdelen. Het kraakbeen en het botweefsel raken vervolgens geïrriteerd. De dierenarts kan deze afwijking weer redelijk goed herstellen. Dit is echter wel een zware operatie.

Wat is Los Processus Anconeus (LPA) bij katten?

Het Processus Anconeus is een botje dat vast hoort te zitten aan de ellepijp. Bij LPA is dit onderdeel niet vastgegroeid, maar ligt het los in het gewricht. Dit zorgt voor irritatie van het ellebooggewricht en de kraakbeenbekleding. De dierenarts zal dit stukje bot operatief verwijderen om artrose te voorkomen.

Wat is Los Processus Coronoïdeus (LPC) bij katten

Bij LPC is de Processus Coronoïdeus afgebroken. Dit is een stukje bot dat aan de binnenkant van de elleboog aan de ellepijp vast zit. De dierenarts zal dit botfragment operatief verwijderen. Dit is een complexere ingreep, omdat er meestal al artrose in het gewricht aanwezig is.

Wat zijn de symptomen van elleboogdysplasie bij katten?

Wanneer uw kat met één of beide voorpoten mank loopt, zou er sprake kunnen zijn van elleboogdysplasie. Deze symptomen kunnen al in het eerste levensjaar van uw kat zichtbaar zijn. Het is dan verstandig om uw kat door de dierenarts nader te laten onderzoeken.

Hoe wordt de diagnose elleboogdysplasie bij katten gesteld?

De arts zal eerst luisteren naar uw verhaal over de veranderingen in gedrag en beweging van uw kat. Daarna zal het dier lichamelijk uitgebreid worden onderzocht. Wanneer de dierenarts vermoedt dat het om elleboogdysplasie gaat, zal hij röntgenfoto’s van het ellebooggewricht maken. Op basis daarvan kan hij vaststellen of uw kat deze gewrichtsaandoening heeft en – als dat inderdaad zo is – om welke vorm van ED het gaat.

Hoe wordt elleboogdysplasie bij katten behandeld?

Bij alle vormen van elleboogdysplasie zal de dierenarts meestal zo snel mogelijk operatief willen ingrijpen. Ook kan hij ontstekingsremmende pijnstillersNSAIDs – voorschrijven. Zeker als er door ED artrose in het ellebooggewricht is ontstaan. Een goed en veilig alternatief voor deze pijnstillende medicijnen is vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten. Deze natuurlijke ontstekingsremmer helpt om de gewrichtspijn bij uw kat te bestrijden. Twee volledige kuren per jaar zijn voldoende om de gewrichten van uw kat ontstekingsvrij – en dus ook pijnvrij – te houden. Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor katten is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Meer informatie over dit middel kunt u opzoeken via Google.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen