Hoe herkent u gewrichtspijn bij uw kat?

Heeft uw kat last van gewrichtsproblemen? Boven een leeftijd van zes jaar is deze kans serieus aanwezig. Alleen zal uw huisdier dit niet laten merken, omdat het echte bikkels zijn die de pijn verbijten. Daarom is het goed om uw kat goed te observeren op kleine gedragsveranderingen. Die kunnen onthullen of de gewrichten gevoeliger worden.


Uit een studie van de North Carolina State University in de Verenigde Staten blijkt dat gewrichtsklachten bij katten niet herkend én dus niet behandeld worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat 60 procent van de katten van zes jaar en ouder last heeft van de gewrichten. Vanaf 12 jaar stijgt dit percentage tot maar liefst 90, waarbij tenminste de helft van de dieren tekenen van pijn vertoont. De auteurs van deze studie suggereren een mogelijke reden waarom gewrichtsproblemen bij katten onderhandeld blijven. Mensen met bijvoorbeeld artrose in de knie of heup gaan moeilijk lopen. Katten negeren de pijn en doen dus niet. En typische gedragssymptomen van gewrichtsklachten – zoals moeite met trappen lopen – worden verkeerd geïnterpreteerd en toegeschreven aan normale veroudering. Hoe komt u er dan toch achter dat uw kat last heeft van zijn gewrichten?

Wat is de oorzaak van gewrichtsklachten bij katten?

In de meeste gevallen is artrose bij uw kat de grote boosdoener. Bij deze aandoening gaat het kraakbeen tussen de gewrichten slijten. Veel katten boven de zes jaar hebben in mindere of ernstige mate last van overmatige afbraak van dit flexibele weefsel tussen de gewrichten. Het slijtageproces kan versneld worden bij overbelasting en overgewicht. Ook zijn sommige rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van artrose. Daarnaast zijn er andere gewrichtsaandoeningen die uw katten kunnen treffen, zoals elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD). Naarmate een aandoening vordert, zullen de gewrichten gevoeliger worden. Katten zijn echter meester is het verbergen van ongemak en pijn. Ze vertonen daarom niet dezelfde tekenen van artrose of een andere gewrichtsaandoening, zoals mensen en andere dieren dit wel doen. Maar als u goed oplet, zult u opmerken dat ze minder actief worden om het gebruik van de pijnlijke gewrichten tot een minimum te beperken. Daar ligt voor u de sleutel om een gewrichtsprobleem bij uw kat te herkennen.

Verminderde mobiliteit

Minder goed kunnen bewegen, is een belangrijk teken dat uw kat last heeft van de gewrichten. Observeer uw huisdier daarom goed. Merkt u aarzeling of weigering op om omhoog of omlaag te springen? Heeft uw kat moeite om trappen op en af te lopen?
Valt het u op dat het gebruik van de kattenbak of het kattenluik moeilijker gaat? Is uw kat stijf als zij na een periode van rust opstaat? Dus even op gang moet komen met bewegen?

Verminderde activiteit

Ook als u kat minder actief is dan voorheen, kan dit duiden op gewrichtspijn. Uw kat verblijft langer in de mand om te rusten en te slapen. Zij gaat minder vaak én lang naar buiten om te jagen of om de omgeving te verkennen. Slapen doet zij het liefst op gemakkelijk toegankelijke plekken. Katten met gewrichtsproblemen hebben minder zin om te spelen met mensen of soortgenoten.

Veranderde verzorging

Katten met gewrichtsproblemen gaan zich minder goed verzorgen. Dit kunt u zien aan de vacht. Die wordt dof en sjofel. Door gebrek aan activiteit worden de nagels langer, omdat ze minder afslijpen op een harde ondergrond. Wel heeft de kat extra aandacht voor het pijnlijke gewricht door het extra veel te likken. Daarmee geeft het dier dus aan waar mogelijk het probleem zit.

Verandering in temperament

Een vierde signaal dat uw kat last heeft van de gewrichten is een verandering in het gedrag. Zij wil minder graag aangeraakt of geaaid worden, is prikkelbaar in het contact met andere dieren en brengt meer tijd alleen door.

Diagnose gewrichtsklachten bij katten

Aangezien gewrichtsklachten – en met name artrose – bij veel katten voorkomt, is het verstandig om bij katten van zes jaar en ouder dit ook te laten onderzoeken bij de jaarlijkse controle. Een diagnose is vaak gebaseerd op de genoemde tekenen en veranderingen in de thuisomgeving. Neemt u die waar, dan is het belangrijk om uw kat door de dierenarts grondig te laten controleren. Belangrijk, want gewrichtsklachten gaan meestal gepaard met pijn. De dierenarts zal samen met u een behandelplan opstellen, zoals gewichtsverlies, gecontroleerde bewegingsschema’s, gewrichtssupplementen (bijvoorbeeld Glucosamine) en/of pijnstillende medicatie. Hoewel deze pijnstillers en ontstekingsremmers goed werken, kunnen ze voor vervelende bijwerkingen zorgen. Als dit het geval is, dan kunt u ook voor natuurlijke ontstekingsremmers kiezen, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Deze werken over het algemeen goed bij katten. Door het verminderen van de ontstekingsreacties verdwijnt de pijn, zodat de kat zich weer beter kan bewegen.

Preventie gewrichtsklachten bij katten

U heeft in dit artikel kunnen lezen dat meer dan de helft van de katten boven de 6 jaar gewrichtsklachten ontwikkelen. Boven de 12 jaar wordt zelfs 90 procent van deze huisdieren getroffen door vooral gewrichtsslijtage. Daarom is het verstandig om vanaf een jaar of drie of vier uw kat twee keer per jaar een preventieve gewrichtskuur te geven. Ook daarvoor is vloeibare Groenlipmossel met Curcumine en/of Zwarte bes-blad uitstekend geschikt. Bovendien is de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel ook rijk aan Glucosamine-achtige stoffen voor het onderhoud en versterken van het kraakbeen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen