Katten zwijgen over gewrichtsklachten: zo herkent u de tekenen van artrose

Het merendeel van de katten ontwikkelt vroeg of laat artrose. Maar dat gaan ze u absoluut niet zelf vertellen. Het zijn meesters in het verbergen van pijnlijke gewrichtsaandoeningen. Deze tekenen kunnen wijzen op mogelijke artrose bij uw kat.


Pas de afgelopen jaren hebben dierenartsen grote stappen gemaakt om meer te begrijpen over artrose bij katten. Dit heeft gezorgd voor erkenning, dat deze slopende gewrichtsaandoening ook onze harige vrienden treft en dat dit voor veel pijn en ongemak kan zorgen. Uw kat zelf zal zwijgen als het graf op het moment dat de pootjes gevoeliger en strammer worden. Het zijn immers meesters in het verbergen van medische problemen. Maar met subtiele gedragsveranderingen verklapt uw kat wel dat er wat aan de hand is. Het is aan u om deze tijdig te herkennen, zodat u tijdig met een behandeling kunt starten. Daarmee kunt u meer kattenleed voorkomen.

Hoe groot is het artroseprobleem bij katten?

In een Amerikaanse studie werd gekeken naar röntgenfoto’s van 100 katten tussen die tussen de zes maanden en 20 jaar oud waren. Bij 91 procent van de katten waren slijtageverschijnselen aanwezig in de voor- en achterbeengewrichten. Deze schokkende cijfers komen goed overeen met de gegevens die in ons land inmiddels bekend zijn. Meer dan 60 procent van de katten van 6 jaar en ouder heeft last van beginnende artrose. Boven de 14 jaar wordt 84 procent getroffen door gevorderde of ernstige gewrichtsslijtage. Opmerkelijk is dat artrose vaak bij toeval wordt gevonden bij katten. Op het moment dat er op die locatie een röntgenfoto wordt gemaakt, omdat daar een ander probleem wordt vermoed. Dit geeft maar weer eens aan dat katten ons niets vertellen over hun gewrichtsklachten. Als baasje moet u het dus als het ware eruit trekken door goed te observeren op tekenen van gewrichtspijn bij uw kat.

‘Mijn kat loopt niet mank dus heeft geen artrose’

Een andere fascinerende bevinding van artrose bij katten is, dat deze aandoening er meestal niet zo uitziet als bij honden met gewrichtsklachten. U kent het beeld wel van strompelende, oude honden, dus het is logisch dat we dit ook bij katten zouden verwachten. Dat is dus niet zo, want katten die lijden aan artrose vertonen meestal geen tekenen van kreupelheid. Dus hoe moet u dan een hint krijgen dat het tijd wordt om met uw kat naar de dierenarts te gaan? De tekenen zijn subtiel, maar als u goed oplet ziet u veranderingen bij uw kat die u moeten aanzetten tot actie. Veel likken van bepaalde gewrichten, minder goed kunnen springen of traplopen, prikkelbaar bij het aanraken en minder bewegen. Dit zijn duidelijke voorbeelden dat er iets met de gewrichten van uw kat aan de hand kan zijn. Ook gaan katten met artrose hun vacht slechter verzorgen en kiezen ze voor een gemakkelijk bereikbare slaapplaats.
Het meest interessante symptoom is de ontwikkeling van een kattenbakprobleem. Het gebruik daarvan levert steeds meer moeite op, waardoor ze andere plaatsen in het huis uitkiezen om hun dagelijkse behoefte te doen. Dit is overigens in Amerika de belangrijkste reden dat katten naar een asiel worden gebracht.

‘Mijn kat is niet oud, dus heeft geen artrose’

Helaas is artrose een aandoening die niet alleen oude, maar ook jonge katten kan treffen. Bijvoorbeeld als ze al eerder een trauma hebben opgelopen. De blessure is weliswaar genezen, maar er kan toch wat ruimte in het gewricht ontstaan, waardoor het kraakbeen gaat slijten. Maar ook het ras is een factor voor artrose. Zo zijn Perzen, Siamezen, Noordse Boskatten, Bengaalse katten en Main Coons genetisch vatbaar voor gewrichtsproblemen. Dat geldt ook voor de Devon Rex, Abessijn kat en Schotse Vouwoorkat. Overgewicht zal bij deze ‘probleemrassen’ de kans op artrose alleen maar verergeren. Houd uw huisdier dus op een gezond gewicht.

Behandeling artrose bij katten

De dierenarts zal bij artrose in veel gevallen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven. Deze geneesmiddelen remmen de pijn, maar kunnen ook maag- en darmklachten geven. Het is daarom verstandig om de symptomen eerst met een veilig alternatief te behandelen. En dat is Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Groenlipmossel bevat van nature ook Glucosamine-achtige bestanddelen. Nadat de ontstekingen in de gewrichten zijn opgeruimd, kunnen deze het beschadigd kraakbeen herstellen.

Preventie artrose bij katten

Ook kunt u zelf veel doen om de gewrichten van uw kat in een topconditie te houden. Door twee keer per jaar uw kat een gewrichtsbooster te geven met Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Zo houdt u de gewrichten van uw geliefde huisdier gezond, sterk en soepel. Deze aanvullende dierenvoeding heeft een aantrekkelijke vissmaak, dus een worsteling met uw kat is niet nodig. U sprenkelt het gewoon over de dagelijkse voeding en uw kat zal het als een traktatie beschouwen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen