Vitamine B3

Onderzoek naar inzet vitamine B3 voor behandeling jeugdreuma

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gaat onderzoeken of vitamine B3 een gunstig effect heeft op gewrichtsontstekingen bij jeugdreuma. Laboratoriumtesten hebben uitgewezen, dat de werking van het afweersysteem kan worden verbeterd door cellen te ‘behandelen’ met vitamine B3. Deze nieuwe inzichten kunnen helpen bij de verbetering van de behandeling van jeugdreuma.

Wat is jeugdreuma?

Dit is een ziekte die bij één op de 1000 kinderen voorkomt. Chronische en steeds terugkerende ontstekingen in de gewrichten zijn de meest kenmerkende symptomen van deze aandoening. De medische naam voor jeugdreuma is Juveniele Idiopathische Artritis (JIA). Dit is een verzamelnaam voor verschillende vormen van gewrichtsontstekingen bij kinderen. Oligo-articulaire jeugdreuma, poly-articulaire jeugdreuma en systemische jeugdreuma komen het meest voor. De uiteindelijke vorm van jeugdreuma kan pas een half jaar na de eerste klachten worden vastgesteld.

Sinds de komst van methotrexaat en biologicals – ongeveer 15 jaar geleden – kunnen de gewrichtsontstekingen bij kinderen steeds vaker met succes bestreden worden. De ziekte komt echter terug op het moment dat er gestopt wordt met deze medicatie. Daarom gaan artsen en onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de behandeling van jeugdreuma te verbeteren.

“Als vitamine B3 inderdaad werkt zoals we vermoeden, kunnen we in de toekomst patiënten blijven behandelen met methotrexaat en biologicals,”

aldus kinderreumatoloog dr. Bas Vastert.

“Als de aandoening is verdwenen kan er gestopt worden met deze medicatie. De patiënt moet vervolgens een supplement met vitamine B3 blijven gebruiken om het risico op nieuwe gewrichtsontstekingen te verkleinen.”

Meer over vitamine B3

vitamine b3Vitamine B3 of niacine behoort tot het vitamine B-complex. Deze voedingsstof is belangrijk voor de energievoorziening van uw lichaam. Daarnaast is het betrokken bij de aanmaak van vetzuren en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een andere naam voor vitamine B3 is vitamine PP (Pellagra Preventing factor). Een tekort aan vitamine B3 kan pellagra veroorzaken. Deze aandoening gaat gepaard met huidaandoeningen, diarree en dementie. Bij spierzwakte en pijnlijke ledematen heeft u mogelijk extra vitamine B3 nodig.

Hoeveel vitamine B3 heb ik dagelijks nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH of RI) is voor volwassen mannen 17 milligram en voor volwassen vrouwen 13 milligram per dag. Vitamine B3 komt voor in vlees, vis, eieren, volkoren graanproducten, groente en fruit. Ook kan het lichaam deze vitamine zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Dit is een bestanddeel van alle eiwitten in uw voeding.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen