Magnesium: net zo belangrijk voor sterke botten als calcium

En wat zijn de andere functies van dit mineraal in uw lichaam?

Osteoporose of botontkalking is een sluipende ziekte. Zonder dat u er ook maar iets van merkt, kunt u bij het ouder worden 30 procent van uw botmassa verliezen. Dat uw botten dunner en poreuzer zijn geworden, merkt u pas wanneer u zomaar een bot breekt. Een kleine misstap van een stoepje kan al voldoende zijn om een fractuur aan bijvoorbeeld uw pols, heup of ruggenwervel op te lopen. Het is dan ook belangrijk om boven de 40 extra maatregelen te nemen om het botweefsel te versterken. Dat heeft zelfs nog zin op een leeftijd van 70 of 80 jaar. Calcium lijkt het toverwoord te zijn als het gaat om het voorkomen van osteoporose. Maar het mineraal magnesium speelt in dit proces een net zo belangrijke rol.

Wat is magnesium?

Dit mineraal is vernoemd naar de Griekse stad Magnesia. Niet zonder reden, wat de bodem rond deze stad is bijzonder rijk aan Magnesium. Dit is een essentieel mineraal voor uw gezondheid.

U heeft immers dit mineraal nodig om in leven te kunnen blijven. Uw lichaam bevat ongeveer 20 tot 30 gram magnesium. Het overgrote deel daarvan – 60 procent – is terug te vinden in uw botten. De rest wordt aangetroffen in het bloed, lichaamsvocht, hart en spieren. Dat magnesium zo belangrijk is voor het goed functioneren van uw lichaam, blijkt wel uit het feit dat dit mineraal meer dan 300 enzymen aanstuurt. Dit zijn speciale eiwitten die er voor zorgen dat allerlei processen in uw lichaam goed verlopen. Daarbij moet u o.a. denken aan het vrijmaken van energie uit voeding, het goed functioneren van de spieren, een verhoogde weerstand tegen stress en de versterking van concentratie en geheugen.

Wat is de rol van Magnesium in uw botten?

Magnesium is belangrijk voor de opbouw van de botten en het behoud van een stevig skelet. Het staat inmiddels vast, dat vrouwen die aan osteoporose lijden minder magnesium in de botten hebben dan gezonde vrouwen. Dit is gemakkelijk te verklaren. Magnesium zet vitamine D om in een actieve vorm die nodig is voor een goede opname van calcium in de botten. Daarnaast activeert dit mineraal het enzym alkalische fosfatase. Dit eiwit ondersteunt de vorming van nieuwe calciumkristallen in het botweefsel. Maar er is nog een reden om naast calcium ook magnesium in te nemen voor het behoud van sterke botten. Wanneer er uitsluitend calcium wordt ingenomen, signaleert het lichaam een overschot aan dit mineraal. Vervolgens wordt er calcium aan de botten onttrokken, waardoor deze zwakker worden. Dit proces kan voorkomen worden door altijd calcium in combinatie met magnesium in te nemen.

Magnesium helpt bij spierkrampen en onrustige benen

spier krampen bed
Pijnlijke spierkrampen: iedereen heeft er wel eens last van. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders krijgt er ook ’s nachts mee te maken. Dan treden de problemen vooral op in de spieren van de benen, kuiten en voeten. Volgens onderzoeksbureau GfK hebben 168.000 landgenoten iedere nacht last van deze nachtelijke verkrampingen en bijna één miljoen regelmatig. Vrouwen hebben er zeven keer vaker last van dan mannen.

De spiervezels van een bepaalde spiergroep zijn nooit allemaal tegelijk actief. Dit wordt keurig afgewisseld. Een deel trekt zich samen, terwijl het andere deel rust neemt. Het actief zijn en rusten wordt gerouleerd. Spierkrampen ontstaan wanneer de vezels van één bepaalde spiergroep zich plotseling gelijktijdig samentrekken. In veel gevallen kan Magnesium helpen om de klachten te verminderen, omdat het een ontspannende werking op de spieren heeft.

Wat is de rol van magnesium in de spieren?

magnesium calcium spierenMagnesium wordt in het lichaam altijd samen met Calcium aangetroffen. Ook in het spierweefsel. Daar fungeren ze als elkaars tegenpolen. Deze mineralen werken elkaar dusdanig tegen, dat de spierbalans goed wordt gehouden. Dus dat groepen spiervezels rusten, terwijl andere groepen zich samentrekken. Magnesium is het ontspannende component in het spierweefsel. En Calcium regelt het samentrekken van de spiervezels. Moderne voeding bevat vaak weinig Magnesium en veel Calcium. Er ontstaat een ‘kalkoverschot’ in het spierweefsel, waardoor de vezels de neiging hebben om zich aan te spannen. Daardoor kan de werking van de spieren verstoord worden. Met als gevolg dat er niet alleen spierkrampen ontstaan, maar ook andere klachten als stijve spieren en onrustige benen. Daarom is het belangrijk om extra Magnesium te gebruiken om zowel overdag als ’s nachts spierkrampen te voorkomen.

Magnesium helpt bij stress en spanningen

Magnesium wordt ook wel eens het ‘anti-stressmineraal’ genoemd. Wie te maken krijgt met stresssituaties verbruikt meer magnesium. Wanneer de spanningen aanhouden, kan er al snel een tekort aan dit mineraal in uw lichaam ontstaan. Daardoor komt er meer adrenaline vrij. Dit hormoon vernauwt de bloedvaten, verhoogt de bloeddruk en laat het hart sneller kloppen. De beste remedie om uw lichaam én geest weer te kalmeren, is om het tekort aan magnesium in uw lichaam weer aan te vullen. Bij spanningen is het advies om magnesium in te nemen voor het slapen gaan. Dit mineraal heeft een rustgevende en ontspannende werking op lichaam en geest en ondersteunt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit verzekert u van een goede nachtrust. Daarnaast versterkt magnesium het geheugen en concentratievermogen.

Magnesium geeft meer energie

Bewegen is van groot belang voor het behoud van sterke botten. Door ze te belasten, wordt de botstructuur en botmassa verbeterd. Daardoor kan het proces van botontkalking enigszins vertraagd worden. De energie om in beweging te blijven wordt mede aangeleverd door magnesium. Dit mineraal stuurt de productie in de energiefabriekjes van de cellen (mitochondriën) aan en helpt bij het transport van energie door uw lichaam. Vermoeidheid kan vaak veroorzaakt worden door een gebrek aan magnesium in het lichaam.

Hoeveel magnesium heb ik dagelijks nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) magnesium boven de vijftig jaar is voor mannen 350 mg voor vrouwen 280 mg per dag. Magnesium komt vooral voor in Parmezaanse kaas, heilbot, makreel, volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao en bieslook. Calcium zit in veel meer voedingsmiddelen en ook nog eens in hogere doseringen.

Door verarming van de landbouwgrond en bewerking van voedingsmiddelen, bevat onze voeding minder magnesium dan vroeger. Bovendien wordt slechts 30 procent van dit mineraal uit onze voeding opgenomen. Naar schatting heeft 60 procent van de mensen een tekort aan dit mineraal in het lichaam. Dit kan leiden tot o.a. vermoeidheid, spierkrampen, slecht slapen, stress en osteoporose. Er zijn veel magnesium-supplementen te koop om tekorten in het lichaam aan te vullen. Kijk goed op het etiket om wat voor soort magnesium het gaat. Magnesium oxide werkt laxerend en magnesium carbonaat wordt slecht opgenomen. Kies bij voorkeur voor magnesium citraat. Deze vorm wordt heel snel en volledig door het lichaam opgenomen.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen