Vitamine B6

Wat is Vitamine B6?

Vitamine B6 of pyridoxine is een onderdeel van het vitamine B-complex. Dit is een serie van 11 in water oplosbare vitaminen.

Kort na de ontdekking van vitamine A kwamen onderzoekers een tweede voedingsstof met de eigenschappen van vitaminen tegen. Het kreeg de volgende letter – B – uit het alfabet mee. Toen vitamine C, vitamine D en vitamine E al een naam hadden gekregen, bleek vitamine B uit meerdere vitaminen te bestaan. Daarom kregen ze de cijfers 1 tot en met 13 mee. Later bleek dat sommigen daarvan toch niet de eigenschappen van een vitamine bezaten. Die vielen dus weer af. Dat is de reden, dat er van die vreemde gaten zijn ontstaan in de nummering van het vitamine B-complex.

Wat is de functie van vitamine B6?

vitamine b6Net als alle andere leden van de vitamine B-complex familie helpt vitamine B6 om energie vrij te maken uit voeding. Het is dus van belang voor een goede energievoorziening van uw lichaam. Daarnaast is vitamine B6 belangrijk voor de weerstand, spijsvertering en de vorming van rode bloedcellen. Verder is deze voedingsstof nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de opbouw en afbraak van aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten, waarmee alle cellen in uw lichaam zijn opgebouwd. Ook heeft vitamine B6 een regulerende werking op hormonen.
Vitamine B6 in uw voeding wordt door darmcellen omgezet in pyridoxal. Vervolgens wordt het in het bloed naar de lever getransporteerd. Daar wordt het omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm voert vitamine B6 haar vele taken uit in uw lichaam.

Hoeveel vitamine B6 heb ik dagelijks nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH of RI) voor vitamine B6 is vastgesteld op 1,5 milligram per dag. U krijgt deze hoeveelheid binnen als u zes sneetjes volkoren brood eet. In ons land komt nauwelijks een tekort aan deze vitamine voor. Bloedarmoede, zenuwaandoeningen, vermoeidheid en verminderde weerstand kunnen wijzen op een langdurig gebrek aan deze vitamine in het lichaam. Een teveel aan vitamine B6 is bijna onmogelijk. Om over de veilige bovengrens van 25 milligram te gaan, moet u 65 bananen of meer dan 10 kilo aardappelen eten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen