Proefpersonen met knie-artrose gezocht voor stamceltherapie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 mrt 2017

De afdeling Reumatologie van het Radboudumc start een onderzoek naar stamceltherapie bij knie-artrose. Er worden nog vrijwilligers gezocht met milde tot matige knie-artrose. Het onderzoek duurt 2 jaar. Gedurende deze periode bezoeken de deelnemers 9 keer het ziekenhuis.

Placebogecontroleerde studie

Aan dit Adipoa-2 onderzoek doen 150 proefpersonen mee, verdeeld over 10 ziekenhuizen in Europa. Eén daarvan is het Radboudumc in Nijmegen. Het gaat hier om een placebogecontroleerde studie. Dat betekent dat 1/3 van de deelnemers een placebo of nepmiddel ontvangt. De overige deelnemers worden behandeld met stamceltherapie. De behandelend arts en onderzoeksarts hebben geen invloed op welke behandeling u ondergaat. Dit wordt door loting bepaald.

Wie kan meedoen?

Het Radboudumc is op zoek naar mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 70 jaar bij wie door een arts de diagnose ‘milde tot matige knie-artrose‘ is gesteld. De andere criteria zijn:

  • vocht in de knie
  • geen hevige klachten hebben van artrose van de andere knie of een ander gewricht
  • geen injecties in de knie in de afgelopen 6 maanden
  • geen kijkoperatie of artroscopie in de afgelopen 12 maanden
  • geen andere reumatische aandoeningen – zoals reumatoïde artritis of jicht – en geen andere auto-immuunziekte

Wat houdt het onderzoek in?

Bij de geselecteerde deelnemers neemt een plastisch chirurg eenmalig buikvet af door middel van liposuctie. Een paar weken later injecteert een reumatoloog de stamcellen óf het placebo rechtstreeks in de artroseknie. Na deze behandeling krijgen de deelnemers 2 jaar lang ziekenhuiscontroles. Bij de start van het onderzoek wordt een hartfilmpje (EEG) en röntgenfoto’s van de knie gemaakt. Bij ieder ziekenhuisbezoek wordt bloed afgenomen en een urineonderzoek uitgevoerd. Daarnaast krijgen de deelnemers vragenlijsten om in te vullen. De reiskosten worden vergoed.

Aanmelden

Momenteel zijn er voldoende aanmeldingen binnengekomen. Daarom kunt u zich (tijdelijk) niet meer inschrijven. Blijf op de hoogte om bericht te krijgen als de aanmelding weer open gaat.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.