Glucosamine en Chondroïtine werken niet beter dan placebo

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 sep 2016

Een placebo – een ‘nepmiddel’ zonder werkzame stoffen – werkt net zo goed tegen artrose als een combinatie van Glucosamine en Chondroïtine. Dat stelt de Amerikaanse professor Gabriel Herrero-Beaumont in een onlangs gepubliceerde studie. Bij patiënten met knie-artrose kon niet aangetoond worden dat Glucosamine en Chondroïtine in een periode van 6 maanden beter scoorden bij het verminderen van de pijn en functiebeperking dan een placebo.

Nieuw kraakbeen

glucosamine-chondroitine-placeboGlucosamine en Chondroïtine worden al tientallen jaren gebruikt door mensen die last hebben van kraakbeenslijtage. Beide stoffen zouden de eigenschappen bezitten om de schade weer te herstellen. Er is echter nog nooit een wetenschappelijk bewijs gevonden dat Glucosamine en Chondroïtine ook daadwerkelijk kunnen helpen om nieuw kraakbeen aan te maken. Herrero-Beaumont adviseert patiënten die wél verbeteringen voelen om door te gaan met het innemen van deze supplementen.

Placebo-effect

Aan de studie deden 164 patiënten met knie-artrose mee. Een willekeurig uitgekozen groep deelnemers kreeg gedurende 6 maanden een supplement met 1500 mg Glucosamine en 1200 mg Chondroïtine. De andere deelnemers kregen een placebo. Na afloop van de studie concludeerden de onderzoekers dat Glucosamine met Chondroïtine niet superieur was ten opzichte van een placebo. In beide groepen was de afname van pijn en toename van de mobiliteit vrijwel gelijk. Echte middelen dienen volgens deze benadering het placebo-effect vele malen te overstijgen om over ‘medicinale werkzaamheid’ te kunnen spreken.

Bron

U kunt hier de officiële samenvatting van het onderzoek lezen >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.