Kunnen Hyaluronzuur, Glucosamine, Chondroïtine of MSM helpen bij reuma?

Hierover mogen we kort zijn: het antwoord is nee.

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte, die niet te bestrijden is met middelen die niet de ontsteking aanpakken.

Het innemen van Hyaluronzuur, Glucosamine, Chondroïtine en MSM kan alleen nut hebben wanneer de oorzaak van de gewrichtsklachten ligt in een tekort aan bouwstoffen voor kraakbeen en/of smeringsmoleculen. Dit is bij reumatoïde artritis vrijwel nooit het geval. Zie voor een uitgebreide toelichting op de gedachte achter het gebruik van deze middelen: ‘Kunnen Hyaluronzuur, Glucosamine, Chondroïtine of MSM helpen bij artrose?’ Of lees eerst: Wat is glucosamine?

Een beter alternatief bij reumatoïde artritis zijn wellicht de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Maar in veel gevallen zullen toch de farmaceutische anti-reumatische middelen moeten worden aangewend.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen