Steeds meer paarden krijgen een zonnesteek

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 aug 2022

De Engelse dierenbioloog Anne Carter waarschuwt voor een zonnesteek bij dieren. Door klimaatverandering zal dit steeds vaker voorkomen. Hoe kun je een zonnesteek bij je paard voorkomen?  En hoe moet je handelen als je viervoeter erdoor wordt getroffen?

Niets is fijner dan op een warme dag samen met je paard buiten een rit te maken. Maar besef wel dat het gevaar van een zonnesteek op de loer ligt. “Een zonnesteek komt steeds vaker voor bij dieren en zal als gevolg van klimaatverandering alleen maar toenemen,” zegt dierenbioloog Anne Carter die verbonden is aan de Nottingham Trent University in het Verenigd Koninkrijk.

Uitdroging

Overvloedig zweten, snelle ademhaling en snelle hartslag. Dit zijn aanwijzingen dat je paard oververhit is geraakt en naar een schaduwrijke plek verplaatst moet worden. Daar kan het afkoelen en water drinken om uitdroging tegen te gaan. Als het paard niet kan worden afgekoeld, zullen het zenuwstelsel en de spieren niet meer normaal functioneren. Wanneer deze systemen niet meer normaal kunnen functioneren, is een zonnesteek onvermijdelijk.

Ice-packs en ventilatoren

Verplaats bij een zonnesteek het paard onmiddellijk naar een koelere, schaduwrijke plek en bel de dierenarts. Tijdens het wachten op zijn of haar komst, kan koel water op de benen en het lichaam van het paard worden gesproeid. Ook kun je handdoeken gedrenkt in koud water rond de benen van het paard en andere gebieden met grote aderen wikkelen. In een kritieke situatie kunnen de poten met icepacks worden gekoeld. Er mogen ventilatoren worden gebruikt om de lucht te laten circuleren. Daarnaast moeten paarden met regelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden water kunnen drinken. Door het paard langzaam te laten lopen, kan de luchtbeweging helpen om de warmte te verdampen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.