Zo houdt u de gewrichten van uw paard in conditie in de winter

De dagen worden korter. Buiten is het nat, koud en guur. Een paard is een buitendier en kan over het algemeen prima tegen wisselende omstandigheden. Maar hoe is dat als u een ouder paard heeft of als uw dier klachten heeft, bijvoorbeeld aan de gewrichten, spieren of pezen? In dit artikel leest u een aantal winterse tips & tricks.

Acht tips voor paarden en pony’s met of zonder klachten aan gewrichten, pezen en spieren

Heeft u een ouder paard met artrose? Een dier dat gevoelig is voor peesblessures of voor kou op de gewrichten, pezen en spieren? Juist in de herfst en de winter is het van belang om de conditie van uw paard op peil te houden. Koude temperaturen en natte dagen verhogen de kans op peesblessures, spierpijn of gewrichtsklachten, waardoor uw dier stijver en strammer is en zelfs kreupel kan worden. Is uw dier kerngezond? Ook dan kunnen deze winterse tips en tricks heel nuttig zijn om uw paard gedurende de koude periode van het jaar extra te ondersteunen.

1) Geef uw paard veel hooi

In de winter heeft het lichaam van uw paard meer energie nodig om warm te blijven. Geef uw paard extra hooi. De afbraak van ruwe vezels voorziet het lijf van meer energie dan bijvoorbeeld brokken of muesli. Hooi kunt u nooit teveel geven en mag onbeperkt gevoerd worden. Buiten en op stal. Om een paard tijdens de herfst en winter goed op gewicht te houden, is het beter om extra ruwvoer te geven in plaats van extra krachtvoer.

2) Zorg voor genoeg water

Wist u dat het in de winter minimaal net zo belangrijk is voor uw paard om voldoende water (ca. 40 liter per dag voor een volwassen dier) te drinken als in de zomer? Het gaat ten koste van de weerstand en conditie van uw paard wanneer er te weinig water beschikbaar is. Een paard gaat er over het algemeen zelfs minder door eten met alle gevolgen van dien. In de wintermaanden komt vaker verstoppingskoliek voor. Onderzoekers vermoeden dat te weinig water daarvan een oorzaak kan zijn.

3) Zorg dat uw paard het niet te koud krijgt

In de paardenstal kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen. Uw paard kan het dan koud krijgen, omdat in de stal de bewegingsruimte meestal beperkt is. Een warme deken voor binnen en buiten is voor veel dieren prettig. Ook een extra laag op de stalbodem zorgt voor meer warmte. Denk aan het hooi! Het ruwvoer zorgt ervoor dat bij uw paard ‘de interne kachel blijft branden’. Uw paard binnen laten staan, omdat het koud of nat is? Een paard dat binnen staat, wordt snel stijf en stram. Het dier kan de beweging goed gebruiken om de gewrichten, pezen en spieren in conditie te houden. Een outdoordeken is vaak een uitkomst.

4) Warming up en cooling down

Voor het behoud van een gezond bewegingsapparaat van uw paard is het noodzakelijk om te starten met een goede warming up, zodat gewrichten, pezen en spieren goed kunnen doorbloeden. Een cooling down is minstens zo belangrijk voor een gezond paardenlijf. In de winter mag daar zelfs nog meer aandacht aan gegeven worden! Staat uw paard gedurende de winter onder dekens? Start dan de training op een koude dag met een deken op, totdat het dier goed opgewarmd is. Voor een ruiter van een buitenpaard is het juist raadzaam om tijdens de cooling down een deken op te leggen. Laat een buitenpaard bij voorkeur niet teveel zweten. Opdrogen duurt heel lang. Problemen aan pezen, spieren en gewrichten doen zich vaker voor bij paarden die geen goede warming up of cooling down hebben gehad of dieren die ineens veel meer moeten doen dan normaal.

5) Spieren en pezen opwarmen

Spieren en pezen hebben langer de tijd nodig om op te warmen als het koud is. Als u uw paard aan het werk zet, zonder dat spieren zijn opgewarmd, is de kans op blessures veel groter. Peesblessures zijn langdurig en pijnlijk. Er zijn verschillende natuurlijke supplementen beschikbaar, die ook preventief aan het paard gegeven kunnen worden, om de soepelheid en doorbloeding te ondersteunen.

6) Gewrichten soepel houden

Wanneer uw paard last heeft van artrose of andere gewrichtsklachten dan is er veelal sprake van ‘opstartproblemen’ bij koud of nat weer. Uw paard is dan stram en stijf. Geef uw dier de tijd om op te warmen, zodat de gewrichten versoepelen door de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Beweging is onmisbaar voor paarden met gewrichtsproblemen, maar ook een behandeling is vereist. Gewrichtsproblemen lossen niet vanzelf op, maar zijn bij een tijdige aanpak goed te behandelen met natuurlijke supplementen.

7) Herken de symptomen

Het herkennen van de symptomen van gewrichtsklachten, zoals artrose of het signaleren van spier- en peesblessures is belangrijk. Hoe eerder u erbij bent, hoe eerder u met een behandeling kunt starten. Maar hoe weet u of uw paard last heeft van de gewrichten of van de pezen en spieren? Een paard met gewrichtsklachten heeft vaak last van opstartproblemen. Het dier is stram en stijf, maar door beweging neemt de stijfheid en onregelmatigheid meestal wat af. Bij peesproblemen is er meestal sprake van een pijnlijke warme en gezwollen plek. Door beweging neemt kreupelheid en onregelmatigheid toe. Het zijn signalen dat er iets aan de hand is met uw paard. Het is dan aan te raden om snel een afspraak te maken met de dierenarts. Hoe sneller u erbij bent, hoe eerder u de oorzaak weet en u de behandeling voor de gewrichten, spieren of pezen van uw paard kunt starten.

8) Kies voor een natuurlijke behandeling voor gewrichten, pezen en spieren

Uiteraard kan beweging niet worden vervangen door supplementen, maar er zijn natuurlijke aanvullende diervoeders voor gewrichtsklachten die kunnen bijdragen aan het behoud van soepele gewrichten en het behoud van gezond kraakbeen. Daarnaast zijn er natuurlijke supplementen die bijdragen aan een betere doorbloeding voor soepele pezen en spieren. Ook zijn er medicijnen die kunnen helpen om de gewrichtspijn of peesblessure te verminderen. Uw dierenarts kan deze voorschrijven. Echter kunnen deze vervelende bijwerkingen hebben. Kiest u liever voor natuurlijke ontstekingsremmers, dan zijn er aanvullende diervoeders op basis van vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze zijn veilig en werken vrijwel even goed. Of u paard nu gezond is of last van spierpijn of gewrichtsklachten heeft: het advies is om in deze tijd van het jaar (preventief) uw dier een kuurtje te geven met deze natuurlijke ontstekingsremmers. Om de gewrichten, spieren en pezen gezond en soepel te houden of om de symptomen van artrose en andere gewrichtsklachten te verminderen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’15 beweegtips voor paarden’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen