Canadese studie: ook ruiters moeten maskers dragen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 mrt 2021

Volgens een Canadese wetenschapper is het dragen van een mondmasker voor ruiters belangrijk om het verspreiden van het COVID-19 virus te remmen. Niet alleen binnen, maar ook tijdens een buitenrit. Opmerkelijk is, dat dit advies al eind 19e eeuw werd gegeven.


Omdat paardrijden een traditionele buitensport is, dragen veel ruiters geen masker. Volgens een vooraanstaande ruitenwetenschapper is dit echter een vergissing. Maskers kunnen zowel in de stal als tijdens een rit de verspreiding van menselijke virussen voorkomen, waaronder COVID-19.
“Er lijkt een groter risico te zijn op de overdracht van aerosolen tussen zelfs maar twee ruiters zonder masker in een overdekte manege,” zegt Katrina Merkies, hoofddocent Paardengedrag aan de Universitiet van Guelph in Canada. “Als je buiten rijdt zal de wind weliswaar de aerosoldruppeltjes verspreiden, maar ze kunnen toch direct in het ‘ademhalingspad’ van een andere ruiter terecht komen.”

Advies uit 19e eeuw

Hoewel maskers in het begin misschien onhandig lijken, kunnen mensen volgens Merkies er toch snel aan wennen. Daarnaast adviseert ze om minimaal 2 meter sociale afstand van elkaar te bewaren in en buiten de stal. Uit haar recente wetenschappelijke onderzoek blijkt, dat dit geen aanbeveling is die stamt uit het begin van de coronacrisis. “Ik was behoorlijk verrast dat dit advies al aan het einde van de 19e eeuw werd gegeven,” zegt de paardengedragdeskundige. “Toen al werd met behulp van fotografische technologie aangetoond hoe ver druppeltjes tijdens het hoesten of niezen konden reiken. Hoewel deze aerosolen zich over een afstand van twee meter kunnen verspreiden, hebben wetenschappers reisafstanden tot 10 meter gerapporteerd.”

Paardenhaar

Het is nog steeds niet bekend of paarden het COVID-19 virus kunnen oplopen van mensen. Sommige onderzoeken suggereren dat dit heel goed mogelijk is. Het is ook nog niet helemaal duidelijk hoe lang dit virus zich aan paardenhaar kan blijven hechten. Merkies adviseert daarom ruiters die positief getest zijn om interactie met dieren te vermijden. Volgens haar hoef je je geen zorgen te maken over de communicatie met je paard als je een masker draagt. “Hoewel je misschien soms moeite hebt om met de kassamedewerker van de supermarkt te praten als je allebei gemaskerd bent, zal je paard je niet vragen om een commando te herhalen,” aldus Katrina Merkies.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.