Chagrijnig paard in de stal ook chagrijnig tijdens het berijden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 feb 2021

Paarden kunnen soms flink chagrijnig zijn. Veel ruiters halen hun schouders op en doen het af als het karakter van het dier. Maar uit een Frans onderzoek blijkt dat deze gemoedstoestand verband houdt met een slecht welzijn in de stal. En dat deze chagrijnigheid ook tijdens het berijden blijft aanhouden.


Heb je ook een knorrig paard dat zich omdraait als hij je ziet aankomen? De meeste mensen halen hun schouders op over het slechte humeur van hun dier of hebben het helemaal niet in de gaten. Er zijn echter ook ruiters die zich bij dit gedrag afvragen of het paard wel echt door haar of hem bereden wil worden. En dit sluit helemaal aan bij de bevindingen van een nieuwe studie door Franse wetenschappers op het gebied van paardengedrag.
“Ons onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen slecht welzijn in een stal en het uiten van gedrag, houding en zelfs een bepaalde manier van bewegen wanneer de paarden worden bereden,” zegt Alice Ruet, welzijnswetenschappelijk ingenieur aan het Franse Instituut voor Paard en Paardrijden in Saumur.

Gedragssignalen

In het onderzoek observeerden Ruet en haar collega’s 43 gezonde warmbloed rijdpaarden in een Franse manege. Het team observeerde de paarden in de stal op tekenen van agressie jegens mensen, depressieve houding, weinig belangstelling voor de omgeving en een alert-alarm houding. Dat betekent dat de dieren zich meer bewust van hun omgeving waren dan normaal. Ze vroegen de vaste berijders om ook een vragenlijst in te vullen over het gedrag tijdens het berijden. Vervolgens werden er 30 paarden geselecteerd om bereden te worden door een deskundige ruiter. Deze was niet op de hoogte van het welzijn van de paarden in de stal. Er werden sensoren op de paarden en ruiters aangebracht om informatie te verzamelen over de bewegingen tijdens de rit. Ondertussen evalueerden de wetenschappers gedragssignalen van paarden door video’s op de grond en helmcamera’s van de ruiters.

Conflictgedrag

Het team vond duidelijke associaties tussen het gedrag van paarden in de stal en hun gedrag en prestaties tijdens het berijden. Paarden die agressief waren in de stal vertoonden bijvoorbeeld meer conflictgedrag – zoals bokken – wanneer ze werden bereden. Dieren die in de box niet reageerden of depressief waren, waren meer terughoudend om onder het zadel verder te gaan. En paarden met een verhoogde staat van alertheid in de stal hadden meer kans om gealarmeerd te reageren of gespannen over te komen als ze werden gereden.
Hoewel de verbanden tussen welzijn in de stal en welzijn onder het zadel duidelijk waren, konden de wetenschappers geen oorzaak en gevolg vaststellen. De theorie is, dat paarden er niet van houden om bereden te worden, omdat ze ongelukkig of chagrijnig in de stal zijn.
“Mensen hebben vaak de neiging om agressie en andere tekenen van slecht welzijn bij paarden te bagatelliseren.,” zegt Ruet. “Het wordt afgedaan als normaal, onbelangrijk of gewoon als de persoonlijkheid van het paard. Zelfs sommige professionals merken deze subtiele tekenen van slecht welzijn in de stal niet op. Ik denk dat het erg belangrijk is dat alle rijders van alle niveaus agressie en teruggetrokken houding bij hun paarden leren herkennen. Dit zijn niet alleen persoonlijkheidskenmerken, maar ook tekenen van een slecht welzijn.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.