Bewaken paardengezondheid gaat nu hightech

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 apr 2022

Even op je mobieltje kijken en zien of je paard nog gezond is? Dat kan nu met een hightech temperatuur bewakingssysteem. Op de app kun je het klokje rond informatie krijgen over de actuele lichaamstemperatuur van je paard. En bij afwijkingen kun je snel actie ondernemen.


Het in Hong Kong gevestigde technologiebedrijf Epona Biotec heeft een systeem ontwikkeld dat de lichaamstemperatuur van paarden continu in de gaten houdt. De informatie wordt verzonden naar een app die op de mobiele telefoon kan worden geïnstalleerd. Zo is een snelle detectie van ziekten mogelijk, zodat eerder met een behandeling gestart kan worden.

Gezondheidsmonitoring

Het VetTreu temperatuurbewakingssysteem is uitgerust met een sensor die aan de onderkant van de staart op het paard wordt bevestigd. Eenmaal op zijn plaats wordt de temperatuur continu geregistreerd en de gegevens worden via bluetooth naar de app op de telefoon verzonden. Het is ontwikkeld door een team van specialisten op veterinair-, paardensport- en technologiegebied. Dit met de bedoeling om een nauwkeurige en minder ingrijpende oplossing voor gezondheidsmonitoring te bieden aan dierenartsen en paardeneigenaren. Dit kan helpen met het sneller opsporen van ziekten, zodat in een vroeg stadium medisch kan worden ingegrepen. Het systeem is inmiddels in gebruik bij paardenorganisaties, veterinaire ziekenhuizen en transportbedrijven over de hele wereld.

Verbetert de veiligheid

“Dit is een essentieel hulpmiddel voor niet alleen dierenartsen, maar ook voor iedereen die puur voor het plezier rijdt,” zegt één van de ontwikkelaars. “Dit systeem stelt de gebruiker in staat de gezondheid van zijn paard de klok rond te volgen. Bovendien verbetert het de veiligheid, omdat handmatige en rectale temperatuurmeting overbodig is.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.