Zijn richtlijnen gezonde temperatuur paarden onnauwkeurig?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 aug 2022

Het monitoren van de lichaamstemperatuur is een belangrijk instrument om de gezondheid van je paard te bewaken. Maar het temperatuurbereik dat in leerboeken staat, is nooit wetenschappelijk onderzocht. Dat heeft de Nottingham Trent University nu wel gedaan en komt met een belangrijke correctie.

Het gehanteerde temperatuurbereik dat wordt gebruikt als een belangrijke maatstaf voor de gezondheid van paarden is mogelijk niet correct. Uit onderzoek van Nottingham Trent University en de Royal Agricultural University blijkt dat deze te hoog kan zijn voor gezonde paarden. Rectale temperatuur is van vitaal belang bij het bewaken van het welzijn van paarden. Dit maakt vroege detectie van infecties en aandoeningen mogelijk. Hoewel leerboeken al jaren een ‘normaal’ temperatuurbereik aangegeven, zijn deze waarden voor gezonde paarden nooit wetenschappelijk onderzocht.

Halve graad afwijking

Als onderdeel van deze studie werd de normale lichaamstemperatuur van paarden onderzocht die bij de Nottingham Trent University op stal staan. In publicaties wordt een bovengrens 38,5 graden genoemd. Dit is een halve graad hoger dan bij de gezonde paarden die in dit onderzoek werden gebruikt. In 600 metingen van de 41 gezonde en volwassen dieren werd gevonden dat het normale temperatuurbereik tussen de 36 en 38 graden lag.

Sneller maatregelen

Hoofdonderzoeker en dierenarts Emily Hall zegt: “Door antibioticaresistentie, klimaatverandering en de steeds toenemende beweging van paarden, wordt het steeds belangrijker om vroege tekenen van een slechte gezondheid zo snel mogelijk te herkennen. Met dit referentiebereik kunnen we beter identificeren of paarden te warm of te koud zijn. Daardoor kunnen sneller passende maatregelen worden genomen.”
De studie is gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.