Paardenvoeding: prebiotica kunnen meer kwaad dan goed doen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 nov 2020

Omdat paarden vatbaar zijn voor spijsverteringsstoornissen, wordt aan veel voeders prebiotica toegevoegd. Dit zijn onverteerbare vezels die de groei van goede darmbacteriën moeten stimuleren. Canadese onderzoekers hebben nu ontdekt, dat prebiotica al in de maag wordt afgebroken. Dit kan leiden tot ontstekingen.


Prebiotica kunnen de darmflora van paarden slechts in beperkte mate helpen verbeteren. Voordat ze de darmen bereiken, worden ze in de maag gedeeltelijk beschadigd. Dit kan leiden tot een ontsteking van het maagslijmvlies. Dit hebben onderzoekers van de Martin Luther University Halle-Wittenberg en de University of Veterinary Medicine Hannover ontdekt.

Jeruzalem-artisjokmeel (JAM)

Prebiotica worden vaak aan paardenvoer toegevoegd om de gezondheid van het dier te verbeteren. Het zijn onverteerbare vezels die de groei en activiteit van bepaalde nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
“Paarden zijn zeer vatbaar voor spijsverteringsstoornissen”, legt hoofdonderzoeker professor Annette Zeyner uit. Volgens haar is er echter onvoldoende onderzoek gedaan of het gebruik van prebiotica ook daadwerkelijk de gewenste effecten oplevert. Voor deze studie onderzocht Zeyener en haar team het effect van het voeren van Jeruzalem-artisjokmeel (JAM) op paarden. Dit is een typisch prebioticum voor paarden. Naast het normale voer kregen zes dieren JAM met daarin grote hoeveelheden fructo-oligosacchariden (FOS) en inuline. Een andere groep van zes paarden kreeg het normale voer met daarin een placebo.

Spijsverteringskanaal

De onderzoekers analyseerden vervolgens de balans van bacteriën in het spijsverteringskanaal van de dieren van beide groepen. Men ontdekte dat de prebiotica al in de maag werden gefermenteerd door de micro-organismen die daar van nature leven.
“Dit fermentatieproces leidt tot de vorming van organische zuren die – in tegenstelling tot in de dikke darm – het slijmvlies van de paardenmaag kunnen beschadigen”, zegt Zeyner. Wel nam de bacteriële diversiteit van het gehele spijsverteringskanaal toe, wat waarschijnlijk ook het gewenste beschermende effect geeft.
“Toch zijn prebiotica waarschijnlijk schadelijk als ze in hun huidige vorm worden gebruikt. In plaats daarvan moeten de stoffen zo worden behandeld dat ze in één dosis in de dikke darm terechtkomen.”
In Nederland worden door veel paardenbezitters gekozen voor onder andere natriumcarbonaat, biergist en magnesium op de spijsvertering van het dier te ondersteunen. Ook rosmarinus heeft positieve eigenschappen op de spijsvertering.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.