Spierspanning bij paarden

Veel paarden hebben last van spierspanning. Daardoor presteren ze minder goed of gaan misschien zelfs kreupel lopen. Hoe kom je erachter dat jouw paard hier last van heeft en hoe kan je spanning in het lichaam van je paard voorkomen?


Spierspanningen kunnen op verschillende locaties in het lichaam van een paard voorkomen en de oorzaken zijn heel divers. Het kan het gevolg zijn van een ongeval, een te zware inspanning of een slecht passend zadel. Een veel genoemde oorzaak voor spanning in het lichaam is ook stress.
Bij spierspanning kan sprake zijn van een lokale pijnlijke zwelling, maar het gehele lichaam kan ook last hebben van gespannen spieren. De symptomen variëren van kreupelheid tot spanning tijdens een activiteit. Bij spierspanning ontstaan er prestatieproblemen of onwil om bereden of getraind te worden. Merk je deze tekenen op? Laat dan de dierenarts naar je paard kijken, zodat je zeker weet wat je paard mankeert.

Symptomen spierspanning bij paarden

De belangrijkste tekenen van spierspanning zijn pijn en veranderingen in de houding of prestaties. Een aantal opvallende symptomen zijn:

  • Minder goed presteren
  • Zwelling
  • Kreupelheid
  • Spierstrakheid
  • Spierspasmen
  • Conditieverlies
  • Zwakheid
  • Beven
  • Veranderende houding
  • Stijve start
  • Tandenknarsen
  • Weigering om te springen
  • Verandering van gang
  • Kortere passen
  • Met tegenzin in galop of draf

Wat is de oorzaak van spierspanning bij paarden?

Spierspanning bij paarden kan meerdere oorzaken hebben. In eerste instantie kan jij als berijder daar een beslissende rol in spelen. Denk daarbij aan te intensief oefenen of bewegen met je paard. Dit heeft als gevolg dat bepaalde spieren en spiergroepen te intensief worden gebruikt. Maar ook slecht uitgevoerde springoefeningen en een niet goed passend zadel kunnen tot spierspanningen leiden. Hetzelfde geldt voor een ongelijke verdeling van het ruitergewicht op het paard. Ook een slechte conditie en vermoeidheid zijn factoren. Een steeds meer genoemde oorzaak voor spanning in het paardenlichaam is stress. Het is verstandig om eens goed naar deze oorzaken te kijken om te zien waar je zelf het een en ander kan veranderen. Dit om het ongemak bij je paard te verminderen of te voorkomen.
Daarnaast kunnen verwondingen en ongevallen leiden tot spierspanning bij je paard. Ook kan er een aandoening aanwezig zijn die secundaire spierschade veroorzaakt. Denk daarbij aan de ziekte van Cushing, degeneratieve myopathie en protozoaire myelo-encefalitis. Verder kan er sprake zijn van problemen met de lever, nieren of het maag-darmkanaal.

Diagnose spierspanning bij paarden

Diagnose van spierspanning bij paarden kan ingewikkeld zijn, omdat veel van de symptomen overeenkomen met andere aandoeningen. Een volledig lichamelijk onderzoek omvat het palperen van verschillende spiergroepen om te zoeken naar pijngebieden, beoordelen van spiersymmetrie en het evalueren van het bewegingsbereik van de benen en nek. De dierenarts zal je paard ook observeren terwijl hij loopt, draaft, springt en bepaalde bewegingen uitvoert. Een kreupelheidsonderzoek evenals bloed- en serumtesten kunnen worden uitgevoerd om andere ziekten uit te sluiten. Verschillende beeldvormende technieken – onder andere botscan, röntgenfoto’s, echografie – kunnen ingezet worden om blessures en spierproblemen te lokaliseren.

Behandeling van spierspanning bij paarden

Het doel van de behandeling van spierspanning is om de pijn te verlichten. De meeste spierproblemen worden behandeld met niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAIDs) en afwisselende koude en warme kompressen. Het nadeel van de ontstekingsremmende pijnstillers is echter, dat ze vaak als bijwerkingen maag – en darmklachten hebben. Als alternatief kun je eens natuurlijke ontstekingsremmers aan je paard geven, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of zwarte bes-blad. Daar zijn geen bijwerkingen van gerapporteerd. Spierverslappers kunnen ook effectief zijn bij spierspanningen. Meestal wordt er daarnaast een aantal weken rust voorgeschreven in combinatie met fysiotherapie.

Magnesium als spierontspanner bij paarden

Bij milde tot matige spierspanning en om dit ongemak bij je paard te voorkomen, kan een speciaal voor paarden ontwikkeld vloeibaar magnesium supplement vaak uitkomst bieden. Dit mineraal wordt in het spierweefsel altijd samen met calcium aangetroffen. Calcium regelt het samentrekken van de spieren, terwijl magnesium de ontspannende component is. Zo zorgen ze als elkaars tegenpolen voor een goede spierbalans. Paardenvoeding bevat vaak weinig magnesium en veel calcium. Er ontstaat dus als het ware een overschot aan kalk in de spieren. Daardoor kunnen spierspanningen ontstaan. Dit kan worden opgelost met extra magnesium.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’15 beweegtips voor paarden’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen