Is obesitas bij paarden risicofactor voor astma?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 jul 2021

Hoewel er sterke aanwijzingen zijn, is de relatie tussen obesitas en astma bij paarden nooit serieus onderzocht. Een Amerikaanse universiteit pakt nu de handschoen op. Binnenkort starten zij een grote studie om er achter te komen of zwaarlijvigheid een risicofactor voor paarden is. Dit met het doel om eigenaren te helpen astma bij hun dieren te voorkomen.


Obesitas is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van astma bij mensen. Onderzoekers aan de Texas A&M University in de Verenigde Staten onderzoeken nu of dit ook geldt bij paarden. Hoewel daar sterke aanwijzingen voor zijn, is dit verband nog nooit serieus onderzocht. De belangrijkste therapie om astma te behandelen bestaat uit het toedienen van corticosteroïden. Maar bij zwaarlijvige paarden kunnen deze geneesmiddelen voor ernstige complicaties zorgen, zoals hoefbevangenheid: een ontsteking die optreedt tussen de hoefwand en het hoefbeen. “Daarom willen we het mechanisme van astma bij paarden beter leren begrijpen. Zo kunnen we nieuwe therapieën vinden om deze aandoening bij paarden te voorkomen,” zegt Dr. Michelle Coleman, assistent-professor interne geneeskunde voor grote dieren.

Ontstekingseiwitten

Door haar en haar team worden de komende maanden 60 paarden bestudeerd. De onderzoekers zullen eerst de lichaamsconditie beoordelen, controleren of de insuline is ontregeld en vaststellen of de paarden wel of geen astma hebben. Dit wordt gedaan door naar de longen te luisteren, op zoek te gaan naar neus-vloeiingen en vloeistofmonsters uit de lagere luchtwegen te onderzoeken. Vervolgens worden de paarden in groepen onderverdeeld: zwaarlijvig en astmatisch, gezond gewicht en astmatisch, zwaarlijvig en geen astma en gezond gewicht en niet astmatisch. Vervolgens zal gezocht worden naar markers voor ontstekingen, waaronder cytokines. Dit zijn kleine eiwitten die ontstekingen veroorzaken. Bij mensen zijn verschillen op te merken in deze niveaus bij ernstig overgewicht en astma of astma en geen obesitas.

Astma voorkomen

Het tweede deel van de studie zal gericht zijn op het onderzoeken van de aanwezige bacteriën in de longen van de paarden. Dit om te zien of er opmerkelijke verschillen zijn tussen astmatische paarden met of zonder overgewicht.
“Obesitas en astma zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij paarden. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar een verband tussen beide aandoeningen,” zegt onderzoeker Dr. Janet Patterson-Kane. “Als we dit verband inderdaad vinden, dan kunnen we mogelijk paarden identificeren die een hoger risico lopen. Zo kunnen we straks eigenaren helpen om astma bij hun dieren te voorkomen.”
Zij is ook betrokken bij andere onderzoeken naar astma bij paarden. Een pilotstudie wees uit dat het intraveneus toedienen van magnesium tijdens een aanval de ademhaling duidelijk verbeterde. Een andere studie suggereert dat latex één van de allergenen kan zijn die ernstige astma bij paarden kan veroorzaken.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.