Binnen tien minuten gezondheid paard testen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 apr 2022

Ga je dagelijks naar de stal om je paard te verzorgen of een ritje te maken? Ga dan tien minuten eerder van huis. Meer tijd heb je niet nodig om zelf de gezondheid van je paard te checken.


Hoe gezond is je paard? Een snelle evaluatie kan in minder dan tien minuten worden gedaan. Controleer je paard dagelijks, zodat je weet wat normaal is en wat niet.

Houding

Gezonde paarden zijn opgewekt, alert en geïnteresseerd in jou, andere paarden en de omgeving. Ze zullen af en toe rollen. Maar doen ze dit vaker terwijl ze opzij kijken, dan kan dit mogelijk wijzen op een koliek.

Eetlust

Het belangrijkste teken van een infectieziekte is een verminderde eetlust. In sommige gevallen kunnen tandvleesproblemen de oorzaak zijn dat paarden hun voedsel weigeren. Neem daarom rectaal de temperatuur op. Een volwassen paard in rust moet een lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,6 hebben. Alles boven dit niveau kan wijzen op een actieve infectie.

Ogen en neuzen

De ogen moeten helder, volledig open en schoon zijn. Zijn ze troebel, verkleurd of is er een ongewone afscheiding? Dan moet je paard door een dierenarts worden onderzocht. De neusgaten moeten schoon zijn en vrij van overmatig slijm.

Gewicht en lichaamsconditie

Zorg ervoor dat je paard een optimale conditie behoudt en niet te dik of te mager wordt. Daardoor verminder je het risico op gezondheidsproblemen, zoals artrose.

Vacht

Een glanzende vacht is een teken van een goede gezondheid. Deze komt voort uit het voldoen aan de voedingsbehoefte en frequente verzorging. Een doffe vacht daarentegen kan een teken zijn van slechte voeding, parasieten of een algemene slechte gezondheid.

Vitale functies

Controleer de vitale functies van je paard, omdat afwijkingen kunnen wijzen op een probleem.
Hartslag: 28-44 slagen per minuut, afhankelijk van de grootte van het paard.
Ademhaling: 10-24 ademhalingen per minuut.
Slijmvliezen: het tandvlees van het paard moet vochtig en roze zijn.
Capillaire navultijd: als je je vinger stevig tegen het tandvlees van het paard drukt, moet het drukpunt binnen één tot twee seconden weer roze kleuren.
Darmgeluiden: geen of verminderde darmgeluiden kunnen een teken zijn van een koliek.

Hooi en urine

Een gezond paard eet acht tot twaalf keer per dag hooi. Urine moet tarwekleurig en helder of licht troebel zijn.

Hydratatie

Het gemiddelde paard drinkt tussen de 5 en 10 liter water per dag, afhankelijk van het inspanningsniveau en de weersomstandigheden.

Benen en voeten

Het paard moet vierkant staan met zijn gewicht gelijkmatig verdeeld over alle vier de voeten. Iets optillen en ontlasten van een achterbeen is normaal, maar niet voor een voorbeen. De benen van je paard moeten vrij zijn van zwellingen, snijwonden of haaruitval. De gewrichten mogen niet warm aanvoelen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.