Paarden ‘herinneren’ geluiden van oude vijanden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jul 2021

Poolse onderzoekers hebben ontdekt dat paarden met ‘genetisch geheugen’ zijn uitgerust. Deze bevat informatie die door hun voorouders is doorgegeven. Zo is er geen data opgeslagen over een jakhals, omdat dit roofdier niet op paarden jaagt. Maar bij het horen van pantergegrom en het gehuil van wolven schoot de hartslag plotseling omhoog. Lees hier alles over dit interessante onderzoek.


Je paard is misschien doodsbang voor een wapperende vlag of een voorbij scheurende motor. Maar zou ze ook reageren op het gehuil van een wolf of het gegrom van een panter? Deze roofdieren vormden nog niet zo lang geleden de echte bedreigingen van haar voorouders. Een studie aan de University of Life Science in het Poolse Lublin toont aan dat dit inderdaad het geval is. Wel hangt dit af waar de voorouders vandaan komen. Zo vertoonden Poolse Konik-paarden angstreacties bij het horen van wolvengeluiden, terwijl Arabische paarden sterker reageerden op pantergeluiden. Deze roofdieren zwierven rond door hun voorouderlijke regio’s.

Roofdiergeluiden

In deze studie werden de aangeboren reacties getest van paarden op verschillende bedreigingen door roofdieren. Dit gebeurde met 20 drachtige fokmerries van 5 tot 15 jaar die op twee boerderijen in Polen woonden en nog nooit met roofdieren in contact waren geweest. De 10 merries van de ene boerderij waren raszuivere Arabieren de andere raszuiver Poolse Koniks. De wetenschappers rustten alle merries uit met hartslagmeters tijdens hun weidegang. Gedurende een aantal dagen lieten ze vijf minuten per keer roofdiergeluiden uit speakers schallen. Ze ontdekten bij de paarden geen verandering in de hartslag bij jakhalsgeluiden. Deze roofdieren vallen geen paarden aan. De Arabische merries reageerden niet of wolvengehuil en de Konik-paarden hadden geen boodschap aan pantergegrom.

Genetisch geheugen

Bij de Arabische merries werden daarentegen sterke verandering in de hartslag gemeten toen ze de panters hoorden grommen. En de Konik-merries vertoonden angstige reacties op het gehuil van wolven. De resultaten wijzen waarschijnlijk op een aangeboren reactie op roofdiergeluiden. Volgens de Poolse onderzoekers zou dit kunnen voortkomen uit een ‘genetische geheugen’. Dat betekent dat de genen van paarden ‘onthouden’ wat hun voorouders wisten. Zelfs als de dieren die informatie al generaties lang niet meer nodig hebben.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.