Artritis bij honden

Honden kunnen net als mensen last krijgen van artritis. Het gaat hier om een pijnlijke en progressieve ontsteking van de gewrichten. Deze aandoening komt veel voor bij honden en kan op elke leeftijd optreden. Hoewel artritis en artrose twee verschillende aandoeningen zijn, gaan ze meestal in elkaar over. De gewrichtsontstekingen kunnen het kraakbeen beschadigen, waardoor ook artrose ontstaat. En gewrichtsslijtage gaat vrijwel altijd gepaard met ontstekingen. Artritis en artrose bestaan dus naast elkaar, maar er vindt ook zeker een wisselwerking plaats. Artritis is een ongeneeslijke ziekte. Maar door de pijn te bestrijden en ontstekingen af te remmen, kan de hond nog samen met u van vele gelukkige jaren genieten.

Wat is de oorzaak van artritis bij honden?

hond artritis spelenHonden zijn van nature speels en actief. Het liefst willen ze de hele dag rennen, zwemmen en stoeien. Dat betekent dat honden hun gewrichten intensief bewegen. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor gewrichtsaandoeningen. Eén verkeerde beweging kan bij honden al tot artritis leiden. Ook kunnen er gewrichtsontstekingen ontstaan als een hond teveel beweging krijgt of last van overgewicht heeft. De gewrichten worden dan te zwaar belast, waardoor er sneller ontstekingsreacties kunnen optreden. Verder kunnen reumatische aandoeningen en bacteriële ontstekingen een rol spelen bij het ontstaan van artritis. Grote hondenrassen lopen een groter risico op gewrichtsontstekingen dan kleine honden.

Wat zijn de symptomen van artritis bij honden?

Artritis kan in één of meerdere gewrichten ontstaan. Er treden daarbij vijf kenmerkende symptomen van een ontsteking op: pijn, zwelling, roodheid, warm aanvoelen van de gewrichten en vaak ook koorts. De hond zal het gewricht vanwege de pijn zoveel mogelijk gaan ontzien. Hij of zij zal daardoor kreupel gaan lopen. Veel eigenaren schrijven deze klachten toe aan het ouder worden van de hond. Om te (h)erkennen dat er meer aan de hand is, is het belangrijk om uw hond goed te observeren. Heeft uw hond geen zin meer om te wandelen of spelen? Moeite om op te staan uit de mand? Loopt hij of zij kreupel? Of blijft hij achter tijdens het uitlaten? Het kan ook zijn dat uw hond piept of jankt van de pijn of agressief gedrag vertoont. Op al deze manieren geeft uw hond aan dat hij pijn heeft en dat er dus meer aan de hand is. Dan wordt het tijd om samen met uw trouwe viervoeter naar de dierenarts te gaan.

Hoe wordt de diagnose artritis bij honden gesteld?

artritis hond dierenartsDe dierenarts zal uw hond uitvoerig lichamelijk onderzoeken. Een eerste aanwijzing van een ontsteking is een pijnlijke reactie als de aangetaste gewrichten worden bevoeld. De dierenarts controleert deze gewrichten op bewegingsbeperkingen en of er een krakend geluid te horen is. Doordat de hond het gewricht amper nog gebruikt, kan er spierweefsel verloren zijn gegaan. Dat kan zichtbaar zijn aan de poten. In veel gevallen zullen er röntgenfoto’s genomen moeten worden om er zeker van te zijn dat de klachten door artritis veroorzaakt worden. Soms zal de dierenarts een monster van de gewrichtsvloeistof nemen om andere oorzaken uit te kunnen sluiten.

Hoe wordt artritis bij honden behandeld?

Wanneer de dierenarts artritis bij uw hond heeft vastgesteld, zal hij ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) meegeven. Dit zijn effectieve pijnbestrijders die ook de ontstekingen in de gewrichten stoppen. Daardoor ondervindt uw hond amper nog ongemak van de artritis. Maar u nog meer doen om de levenskwaliteit van uw hond te verbeteren. U kunt de belasting van de gewrichten verlichten door het lichaamsgewicht van uw hond te verminderen. Minder vetweefsel zorgt er bovendien voor, dat er minder stoffen worden geproduceerd die ontstekingsreacties in stand houden. Vraag uw dierenarts naar een goed afslankprogramma voor honden. Houd verder uw hond wel gecontroleerd in beweging. Dit helpt om de spieren sterker te maken, zodat de aangetaste gewrichten meer ondersteuning krijgen. Tegenwoordig zijn er ook fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in honden. Wanneer de klachten zeer ernstig zijn, behoort een chirurgische ingreep tot de mogelijkheden. Een operatie is echter zeer kostbaar. Dus als u geen goede dierenverzekering heeft, is het verstandig om eerst alle andere opties te proberen.

Helpt vloeibare Groenlipmossel met Curcumine bij honden?

Deze vraag wordt steeds vaker aan de redactie van ‘Bewegen zonder pijn’ gesteld. Mensen vragen zich af: als dit middel bij mij goed werkt, waarom dan ook niet bij mijn hond? Het antwoord is, dat vloeibare Groenlipmossel met Curcumine oorspronkelijk zelfs voor dieren is ontwikkeld. Het wordt al tientallen jaren toegepast om de gewrichten van ren- en springpaarden gezond te houden. Zo’n jaar of vijf geleden kwam iemand op het idee om een versie voor mensen te ontwikkelen. Dit supplement wordt inmiddels door vele duizenden mensen met gewrichtsklachten tot volle tevredenheid gebruikt. De fabrikant heeft ook een speciale versie voor honden geïntroduceerd: vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor honden. In veel gevallen is één tot twee kuurtjes per jaar van deze natuurlijke ontstekingsremmer voor honden voldoende om de pijn te bestrijden en de ontstekingen in de gewrichten te stoppen. Omdat dit middel 100% natuurlijk is, zal uw hond geen last krijgen van vervelende bijwerkingen. U kunt het gemakkelijk toedienen door de vloeistof door het voer te mengen. Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine voor honden is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Het beleid van ‘Bewegen zonder pijn’ is om geen merknamen te noemen. Maar via Google kunt u snel en eenvoudig meer informatie opzoeken.

Andere ondersteuning voor honden met artritis

artritis hond koudDe klachten nemen toe bij koud weer. Trek uw hond dan een warme trui aan en zorg dat de slaapplaats warm en droog is. Ook zijn er orthopedische bedden te koop die speciaal zijn ontworpen voor honden met gewrichtsproblemen. Denk ook eens aan een loopplank om uw hond zonder springen in- en uit de auto te laten stappen. Woont u op grotere afstand van een losloopgebied? Met een hondenkar achter de fiets kunt u er gemakkelijk komen en daar uw hond uitlaten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen