Wat is het verschil tussen Reumatoïde artritis en Artrose?

Reumatoïde artritis, ook wel reuma of ontstekingsreuma genoemd, is vooral een ontsteking van het gewrichts-slijmvlies (synovium), waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak.

Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Toch moeten we de ontsteking niet onderschatten: deze zorgt ervoor dat het kraakbeen verder verslechtert, wat leidt tot nieuwe ontstekingsreacties en meer pijn. Artrose is een degeneratieve aandoening.

Hebt u last van uw gewrichten en wilt u weten of u reuma of artrose heeft? U zou hieronder zelf kunnen kijken of uw symptomen overeenkomen met die van reuma of artrose.

Reumatoïde artritis kenmerkt zich door:

 • Ochtendstijfheid die langer dan 1 uur duurt, gedurende minimaal 6 weken.
 • Zwelling en/of pijn in drie of meer gewrichten, gedurende minimaal 6 weken. Dit kan heel plotseling heel erg worden.
 • Zwelling en/of pijn in de kleine hand-, pols-, voet- of vingergewrichten, gedurende minimaal 6 weken. Later kunnen ook de grotere gewrichten ‘mee gaan doen’.
 • De symptomen zijn meestal symmetrisch: de gewrichten geven dan aan beide kanten van het lichaam ongeveer dezelfde problemen.
 • Reuma-eiwitten in het bloed (hiervoor moet een bloedonderzoek gedaan worden; dit kan de huisarts voor u regelen).
 • Bepaalde kenmerkende wijzigingen op radiologische foto’s van de betreffende gewrichten (hiervoor moet een radiologische foto gemaakt worden, hier kan de huisarts u voor doorverwijzen indien u voldoende van de overige symptomen vertoont). Meestal kunt u dit zelf ook voelen: knobbels in de handen en de ellebogen.

Artrose kenmerkt zich door:

 • Ochtendstijfheid en stijfheid na een tijdje niet te hebben bewogen.
 • Stijfheid, zwelling en/of pijn in één gewricht of in enkele gewrichten, vooral tijdens het bewegen van de betreffende gewrichten. Vaak begint dit mild en wordt het geleidelijk steeds erger.
 • Bij het bewegen wordt een krakend geluid gehoord en/of het voelt aan alsof er zand in het gewricht zit.
 • Gewrichten kunnen niet volledig meer gestrekt en/of gebogen worden. Het lijkt alsof het gewricht minder stevig is en u krijgt geleidelijk minder vertrouwen in het gewricht.
 • Na verloop van tijd kunnen er vergroeiingen ontstaan (dit gebeurt het vaakst in de handen, er zijn dan knobbels op de vingers of scheef gegroeide vingers).
 • Op een radiologische foto van het gewricht is een verkleining van de gewrichtsspleet te zien: dit duidt op kraakbeenverlies (hiervoor moet een radiologische foto gemaakt worden, hier kan de huisarts u voor doorverwijzen indien u voldoende van de overige symptomen vertoont).

Meer lezen over artrose en over wat u er zelf aan kunt doen? Klik dan op de link.

Testen of u artrose heeft? Klik dan op deze link.

N.B. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam voor alle reumatische aandoeningen. Er bestaan wel 100 verschillende soorten reuma. Op deze website wordt met ‘reuma’ meestal de aandoening ‘reumatoïde artritis‘ bedoeld. Want reumatoïde artritis wordt in de volksmond meestal gewoon ‘reuma’ genoemd.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen