Reuma en seksualiteit kunnen heel goed samen

Een reumatische aandoening hoeft niet het einde van uw seksuele relatie te betekenen. Sterker nog: Amerikaanse reumatologen adviseren om vaker te vrijen, omdat dit de pijn vermindert en de gewrichten soepel houdt. Belangrijk is om samen met uw partner eerst posities uit te proberen die geen pijn en meer plezier geven.

reuma en seksualiteit

Regelmatig vrijen vermindert de pijn en houdt de gewrichten soepel

Een reumatische aandoening – zoals artrose of reumatoïde artritis – heeft invloed op vele aspecten van uw leven. Seks vormt daar geen uitzondering op. Door de pijn kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen en om er van te genieten. Toch is er een goede reden om seks niet uit uw leven te bannen.

“In feite vinden mensen met een reumatische aandoening enige pijnverlichting als ze regelmatig lichamelijke activiteiten met een lage impact verrichten. En seks telt zeker mee,”

zegt de Amerikaanse psycholoog Andrea Pennington.

Seks maakt uw reumatische aandoening niet erger

Wanneer u last heeft van artrose of reumatoïde artritis dan weet u als geen ander, dat het verplaatsen van een aangetast gewricht pijnlijk kan zijn. Daardoor zullen veel fysieke activiteiten voor ongemak zorgen. Dat geldt ook voor seks. Zeker als een reumatische aandoening uw heupen of rug treft. Toch hoeft dit niet het einde van een bevredigende seksuele relatie te betekenen. Met een beetje creativiteit, geduld en planning kunt u samen met uw partner blijven genieten van intimiteit. Seks zelf zal uw reumatische aandoening niet verergeren. Bovendien beïnvloeden artrose en reumatoïde artritis zelden uw geslachtsorganen. De fysieke ongemakken die u ervaart als u samen met uw partner de liefde bedrijft, zijn te overwinnen. Door nieuwe en comfortabele manieren te vinden om te blijven genieten van seks.

Wat moet uw partner weten?

Het kan lastig zijn om seksuele kwesties met uw partner te bespreken. Het is echter belangrijk dat u open en eerlijk met hem of haar probeert te praten over eventuele zorgen en angsten die u met betrekking tot seks hebt. Dat biedt uw partner de kans om u gerust te stellen en te ondersteunen. Vergeet niet dat hij of zij ook eigen gevoelens heeft hoe uw reumatische aandoening invloed heeft op de seksuele relatie. Luister daarom aandachtig naar elkaar. En zoek naar technieken en posities die u beide het meeste plezier en het minste ongemak bezorgen.

Seks is geweldig voor de gewrichten

“Seks is een geweldige oefening voor mensen met een reumatische aandoening,”

zegt de Amerikaanse sekstherapeut Marty Klein.

“Het minimaliseert de pijn, vermindert ontstekingen en helpt de gewrichten soepel te houden.”

Verder merkt hij op dat deze lichamelijke activiteit de bloedtoevoer naar het kraakbeen bevordert, waardoor meer bouw- en voedingstoffen kunnen worden aangevoerd. Bovendien versterkt seksuele activiteit de spieren rond de gewrichten voor meer ondersteuning van het aangetaste gewricht. Tijdens het vrijen en een orgasme komt ook endorfine vrij. Dit is een endogeen met een pijnstillende werking. De eerste tip van Klein is om te zorgen dat u fitter wordt. Ga elke dag minimaal een half uur wandelen, fietsen of zwemmen. Dit is niet alleen belangrijk voor het behoud van de spierkracht en beweeglijkheid van de gewrichten. Door lichamelijke inspanning en meer fitheid neemt de zin in seks toe.

Tips om te blijven genieten van seks

Hoewel het niet zo spontaan klinkt, is vooruit plannen een goede tactiek om uw seksleven bevredigender te maken. Doen uw gewrichten in de ochtend de meeste pijn? Maak dan tijd vrij voor seks in de middag of avond. Is ook op deze tijdstippen pijn een probleem? Neem dan een uur voor het romantische samenzijn met uw partner pijnstilling in. Bijvoorbeeld Paracetamol. Wordt de pijn veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten, dan neemt u een ontstekingsremmende pijnstiller. Verder is het verstandig om vooraf een stevige wandeling te maken. Dan voelen de gewrichten minder stijf aan op het moment dat u gaat vrijen. Beneemt vermoeidheid uw lust in seks? Doe dan eerst een dutje. Uw gewrichten voelen na een warme douche of bad comfortabeler aan. Doe dit samen met uw partner om alvast in de stemming te komen. Als vorm van voorspel kan uw partner u een massage geven om de spieren te ontspannen. Zorg dat er kussens of opgerolde handdoeken aanwezig zijn om uw pijnlijke gewrichten te ondersteunen.

Wees creatief in bed

Als seks pijnlijke ongemakken veroorzaakt, moet u mogelijk verschillende posities uitproberen. Er zijn talloze ‘standjes’ die er voor zorgen dat seks comfortabel is voor de aangetaste gewrichten en toch plezierig kan zijn. Bijvoorbeeld dat één of beide partners staat, knielt of zit. Het vinden van de meest prettige geslachtspositie zal wat geduld en begrip vergen. Maar uiteindelijk komen u en uw partner weer met elkaar in contact om vervolgens een dieper niveau van intimiteit te ontwikkelen. Probeer in deze periode van vallen en opstaan uw gevoel voor humor niet te verliezen. Zorg er vooral voor dat u veel plezier heeft in deze uitprobeerfase.

Dit zijn de vijf beste ‘reuma-posities’

Volgens de Amerikaanse psycholoog Andrea Pennington zijn dit de vijf beste posities voor mensen met artrose en reumatoïde artritis:

Missionaris: liggend op de rug geeft de versleten kniegewrichten van vrouwen rust. Nog steeds pijn? Leg dan kussens onder de heupen of knieën om de druk te verlichten. reuma en seksualiteit missionaris
Lepelen: op de zij liggen is een comfortabele positie voor de heupen en knieën. Reuma en seksualiteit lepelen
Vrouw op top: deze positie kunt u beter vermijden als u last heeft van uw heupen. Reuma en seksualiteit vrouw op top
Zittend: zitten op een stoel is een prima positie om uw aangetaste gewrichten tijdens het vrijen te ontlasten. Reuma en seksualiteit zittend
Tegenover elkaar: net als bij het lepelen is deze positie comfortabel voor de knieën en rug. Reuma en seksualiteit tegenover elkaar
Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties