Ontdek de Ziekte van Forestier (DISH): oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Alles wat u moet weten: wat is het voor ziekte, oorzaak, klachten en symptomen, diagnose en de behandeling

De ziekte van Forestier wordt gekenmerkt door overmatige botweefselvorming op de plaatsen waar pezen of banden aan het bot zijn aangehecht. Naamgever van deze ziekte is de Franse internist Jacques Forestier. Hij beschreef samen met de Spaanse reumatoloog Jaume Rotés Querol in de vorige eeuw voor het eerst deze ziekte. In 1975 werd voorgesteld om voortaan de naam DISH te gebruiken. Dit is een afkorting van de Engelse naam Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis. De ziekte van Forestier of DISH komt veel voor bij mensen boven de 50. Mannen hebben vaker last van deze aandoening dan vrouwen.

forestier rug pijn

Wat is de ziekte van Forestier?

Bij deze aandoening wordt er extra botweefsel gevormd op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten. Dit wordt hyperostose genoemd. Dit verschijnsel komt vooral voor aan de randen van de ruggenwervels. Maar ook bij de peesaanhechtingen van elleboog, schouder en knie kan extra botweefsel gevormd worden. Dit kan gepaard gaan met lichte ontstekingen. Bovendien is de kans aanwezig dat de banden en pezen gaan verkalken. Een veel voorkomende vorm van DISH is hielspoor. Bij deze aandoening vindt er kalkafzetting plaats op de aanhechtingsplaats van de voetzoolpees.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Forestier?

Dat hebben medische wetenschappers nog niet helemaal kunnen achterhalen. Het is wel opgevallen, dat patiënten vaak last hebben van overgewicht en een lichte vorm van diabetes. Men houdt er zelfs rekening mee, dat DISH geen echte ziekte is. Er wordt eerder gedacht aan overgevoeligheid van het lichaam voor prikkels die bij andere mensen tot een normale botvorming leiden. Deze prikkels ontstaan op plaatsen waar banden en pezen aan het bot vast zitten. Het botweefsel staat daar onder spanning. In een normale situatie zal door nieuwe botvorming deze aanhechtingsplaats verstevigd worden. Bij de ziekte van Forestier ontspoort dit proces door de aanmaak van extra veel botweefsel.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Forestier?

Mensen met DISH hebben vooral ’s morgens bij het opstaan klachten (startklachten). De borst en lendenwervelkolom voelen stijf aan. U kunt uw wervelkolom en gewrichten minder goed bewegen en toenemende pijn ervaren als u bijvoorbeeld gaat lopen, zitten, bukken of buigen.

Hoe wordt de diagnose ziekte van Forestier gesteld?

De klachten van de ziekte van Forestier lijken erg veel op die van de ziekte van Bechterew en artrose in de rug. Met behulp van een bloedonderzoek kan de arts de aandoeningen Bechterew en andere reumatische ziektes uitsluiten. Tevens zal er een röntgenfoto worden gemaakt. Daarop kan hij de aangroei van botweefsel aan de randen van de ruggenwervels goed zien en kan hij dan de diagnose DISH stellen.

Hoe wordt de ziekte van Forestier behandeld?

Er zijn geen medicijnen die de vorming van overmatige botvorming kunnen voorkomen of het ongewenste botweefsel kunnen ‘oplossen’. De oorzaak van DISH kan dus niet worden weggenomen. De extra botaangroei is dan ook blijvend. Paracetamol kan verlichting geven bij milde pijn. De arts zal bij ernstige en langdurige klachten ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) tegen de pijn en stijfheid voorschrijven. Krijgt u van deze medicijnen last van maagklachten, dan kunt eventueel natuurlijke ingrediënten als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad proberen. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers zonder bijwerkingen. Hebt u op één op plaats veel pijn, dan kan de arts u een corticosteroïdinjectie geven. Ook kunt u doorverwezen worden naar een oefentherapeut die u met oefeningen kan helpen uw gewrichten beweeglijk te houden.

Wanneer wordt er geopereerd bij de ziekte van Forestier?

Door de vorming van extra botweefsel kan een zenuw of pees ingeklemd raken. Dan kan de orthopeed of neurochirurg besluiten om operatief in te grijpen. Het overmatige botweefsel wordt verwijderd, zodat de zenuw of pees weer vrij komt te liggen. De kans op hernieuwde aangroei en dus recidief klachten is echter reëel.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen