Lyme-artritis: ontstoken gewrichten door tekenbeet

De favoriete periode voor teken is weer aangebroken. Nu het maartzonnetje zich steeds nadrukkelijker laat zien, worden deze spinnetjes steeds actiever. Het eerste slachtoffer van 2018 heeft zich al officieel gemeld op www.tekenradar.nl. In het duingebied van Castricum werd een argeloze wandelaar door een teek gebeten. Dit hoeft niet altijd dramatische gevolgen te hebben. Ongeveer 20 procent van de teken is echter besmet met de Borrelia burgdorferi-bacterie. Bij een niet tijdige behandeling kan de ziekte van Lyme ontstaan. Dit is een multisysteem ziekte die meerdere organen en lichaamsfuncties gelijktijdig kan aantasten. Wanneer de gewrichten worden getroffen, wordt dit Lyme-artritis genoemd.

Lyme artritis

Meer over teken

Het tekenseizoen loopt van maart tot en met oktober. Het aantal tekenbeten stijgt naar een absolute top in juni en neemt daarna langzaam weer af. Ook in de wintermaanden wordt zo nu en dan een incident gemeld. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de winters in Nederland steeds milder worden.
Deze kleine spinnetjes – gemiddeld 1 tot 3 millimeter – leven laag bij de grond in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken. Dit is een ideale positie om zich vast te grijpen aan langs lopende mensen en dieren. Dat doen ze niet omdat ze daar lol in hebben. Een teek moet zich tijdens het leven drie keer volzuigen met bloed om zich te kunnen ontwikkelen van larve tot volwassen insect. Het nuttigen van een dergelijke verse bloedmaaltijd duurt drie tot zeven dagen per keer. Door de zeer flexibele huid kan een teek meer dan tien keer het eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen.

Wat is de ziekte van Lyme?

In Nederland leidt naar schatting 1 tot 3 procent van de tekenbeten tot de ziekte van Lyme. Het spinnetje is dan besmet met de Borrelia burgdorferi-bacterie, die deze multisysteem ziekte kan veroorzaken. Wanneer u de teek binnen 24 uur op de goede manier verwijdert, is de kans het grootst dat u geen ziekte van Lyme krijgt. Blijft de teek langer onopgemerkt, dan wordt het risico groter en groter. Deze ziekte doorloopt drie stadia. Bij vroege Lymeziekte heeft u vooral griepachtige klachten, zoals koorts en hoofdpijn. Het volgende stadium wordt gedissemineerde Lymeziekte genoemd. Er ontstaan dan klachten aan het zenuwstelsel, het ruggenmerg en soms ook het hart en de hersenen. Ook kunnen in deze fase de gewrichten ontstoken raken. Er is dan sprake van Lyme-artritis. Als de ziekte meer dan een jaar aanwezig is, dan wordt dit late Lymeziekte genoemd. De huid op de armen en benen wordt dan dun en rood-paars van kleur.

Wat is Lyme-artritis?

Wanneer de ziekte van Lyme de gewrichten aantast, heeft u last van Lyme-artritis. Bij ongeveer 5 tot 8 procent van de patiënten ontstaat deze aandoening ongeveer drie maanden na een beet van een besmette teek. Er ontstaan ontstekingen die kunnen verspringen van gewricht naar gewricht. De symptomen van Lyme-artritis zijn zwellingen en pijn in de gewrichten, waarbij het kniegewricht relatief het vaakst wordt getroffen. Een zwelling kan minder dan een dag aanhouden maar ook vele maanden.
Er is overigens een opmerkelijk verschil tussen Noord-Amerika en Europa met betrekking tot Lyme-artritis na een tekenbeet. In Amerika treedt bij 60 procent van de patiënten deze gewrichtsaandoening op. Men vermoedt dat aan de overkant van de oceaan de Borrelia-bacterie duidelijk anders is dan hier.

Hoe wordt de diagnose Lyme-artritis gesteld?

Een tijdige diagnose bij Lyme-artritis is belangrijk om te voorkomen dat de ontstekingsreacties schade aan de gewrichten toebrengen. Als de huisarts vermoedt dat uw gewrichtsklachten te maken hebben met de ziekte van Lyme, zal hij uw bloed laten onderzoeken. Er wordt dan gezocht naar de aanwezigheid van twee soorten antistoffen tegen de Borrelia-bacterie: de IgM- en IgG-antistof. De eerste wordt de eerste weken na besmetting door het lichaam aangemaakt. IgG-antistoffen worden daarna tegen de bacterie aangemaakt en blijven gemiddeld zes weken in het bloed aanwezig. Soms kan de huisarts de klachten en testuitslagen moeilijk interpreteren. Zeker als u langer dan een jaar met de klachten rondloopt.

Hoe wordt Lyme-artritis behandeld?

Bij een vroeg stadium kan Lyme-artritis goed behandeld worden. Er wordt een antibioticakuur (amoxicilline of doxycycline) van een maand voorgeschreven. Als deze medicijnen geen effect hebben, volgt een intraveneuze – via de ader – antibioticakuur van twee tot vier weken. Soms houden de gewrichtsontstekingen nog een paar maanden na een antibioticakuur aan. In dat geval worden ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) of ziekte-veranderende anti-reumatische geneesmiddelen (DMARDs) voorgeschreven. In uiterste gevallen is er een operatieve ingreep nodig. Dan worden de slijmvliesbekleding en slijmbeurzen van de aangetaste gewrichten verwijderd.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen