Hoe voelt fibromyalgie-pijn aan?

Zonder aantoonbare oorzaak overal pijn door het hele lichaam. Daar moeten mensen met fibromyalgie een leven lang mee dealen. De pijn kan van persoon tot persoon en van dag tot dag sterk verschillen. In dit artikel beschrijven we de vijf soorten pijn die een fibromyalgie-patiënt kan voelen.

De meeste gezondheidsproblemen zijn zichtbaar voor de buitenwereld, maar sommige chronische aandoeningen hebben geen uiterlijke tekenen. Eén van deze ‘onzichtbare’ ziekten is fibromyalgie. Een aandoening die gepaard gaat met wijdverbreide pijn door het hele lichaam. Hoe voelt deze pijn nu precies aan?

Pijn lijkt niet logisch

De pijn bij fibromyalgie kan van patiënt tot patiënt verschillen. Veel mensen beschrijven het als een brandende of een ‘speldenprik’ gevoel’ dat vergelijkbaar is met een slapende voet of hand. Anderen beschrijven de pijn alsof ze door een gehaktmolen zijn gehaald. Ook voelen mensen op verschillende plekken op hun lichaam elektrische schokken. Heel vaak klagen mensen dat de huid aanvoelt alsof het door de zon verbrand is. Veel patiënten hebben pijn die niet logisch lijkt. Die ontstaat door dingen die normaal gesproken ongevaarlijk zijn, zoals een koude bries, een lichte handdruk of kleding die over de huid schuurt. Zo kan de tailleband van een broek of de riem van een badjas brandende pijn veroorzaken. BH-bandjes, elastiek van sokken en het label van een T-shirt kunnen belangrijke bronnen van pijn zijn.

Soorten pijn fibromyalgie

Fibromyalgie-pijn kan variëren van mild tot slopend en gedurende de dag veranderen. De ene dag kunt u normaal functioneren omdat u weinig pijn heeft, terwijl u op andere dagen aan bed gekluisterd kunt zijn. De pijn is vooral voelbaar in de spieren, pezen en banden en daarom wordt deze aandoening ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Dit zijn de vijf soorten pijn die u kunt voelen:

• diepe pijn
• scherpe pijn
• doffe pijn
• kloppende pijn
• zeurende pijn

De exacte oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend. Eén van de vermoedens is dat de manier verandert waarop het zenuwstelsel pijnberichten verwerkt. Sommige studies wijzen uit dat fibromyalgie mogelijk een auto-immuunziekte is. Weer andere onderzoekers denken dat de oorzaak van deze onzichtbare aandoening in de hersenen of darmen gezocht moet worden. Als u bang bent dat u fibromyalgie heeft, kunt u overwegen om met uw huisarts te gaan praten. Het stellen van een diagnose is echter moeilijk, omdat er geen specifieke test is om fibromyalgie aan te tonen. Hoewel er wereldwijd intensief research wordt gedaan, is er nog geen behandeling voor deze aandoening.

Fibromyalgie: meer dan alleen pijn

Naast wijdverbreide pijn door het hele lichaam, gaat fibromyalgie gepaard met nog een aantal vervelende symptomen. Veel patiënten hebben last van slaapstoornissen, waardoor ze zich vermoeid en zelfs uitgeput voelen. Dit kan de fibromyalgie-pijn alleen maar verergeren. Patiënten hebben drie keer meer kans op mentale en emotionele problemen. De stress door de pijn én de chronische vermoeidheid kan bijvoorbeeld angst en depressie veroorzaken. Fibromyalgie kan ook gepaard gaan met verwarring, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Dit ‘wazige’ gevoel wordt ook wel ‘fibro-mist’ genoemd. Tenslotte kan fibromyalgie leiden tot hoofdpijn en zelfs migraine.

Hier vindt u een overzicht van alle artikelen over fibromyalgie die de afgelopen tijd op Bewegen zonder Pijn zijn verschenen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen