Darmbacteriën spelen mogelijk rol bij fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jul 2019

Er wordt steeds meer onderzoek verricht naar fibromyalgie. Recent meldden wetenschappers dat een tekort aan serotonine en een hoge bloedsuikerspiegel mogelijk een rol spelen bij deze ziekte. Canadese onderzoekers hebben nu een verband gevonden tussen fibromyalgie en een afwijkende samenstelling van de darmflora.


Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen darmbacteriën en fibromyalgie. Bij patiënten werden veranderingen in de samenstelling van de darmflora aangetoond. De ernst van de symptomen – chronische pijn, slaapgebrek en cognitieve problemen – zouden worden bepaald door een verhoogde aanwezigheid of uitgesproken afwezigheid van bepaalde bacteriestammen.

Oplossing dichterbij

Het onderzoek werd uitgevoerd door de McGill Universiteit en de Universiteit van Montreal in Canada. Fibromyalgie treft ongeveer 2-4 procent van de bevolking. Omdat de oorzaak nog niet is gevonden, bestaat er ook nog geen remedie tegen deze ‘onzichtbare’ aandoening. Wel zijn recent een aantal wetenschappelijke studierapporten verschenen, die mogelijk de oplossing een stuk dichterbij kunnen brengen. Zo vermoeden onderzoekers van de Universiteit van Texas Medical Branch dat fibromyalgie verband houdt met een te hoge bloedsuikerspiegel. Een ander onderzoeksteam van de McGill Universiteit vermoedt dat een onvoldoende aanmaak van serotonine een rol speelt bij fibromyalgie.

Fysieke activiteit

De onderzoekers gebruikten een reeks van geavanceerde technieken om de samenstelling van de darmflora bij fibromyalgie-patiënten en gezonde mensen te analyseren. Men ontdekte bij de eerste groep veranderingen die niet konden worden veroorzaakt door factoren als dieet, medicijnen, leeftijd en fysieke activiteit. Bij fibromyalgie-patiënten werd een grotere aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde darmbacteriën opgemerkt. Op dit moment is het nog niet duidelijk of deze veranderingen van de darmflora deze aandoening veroorzaken of ‘markers’ zijn van fibromyalgie. Aan de hand van een marker kan op betrouwbare wijze worden gemeten of er een ziekte aanwezig is. De volgende stap is om te kijken of verandering van de darmflora ook een rol speelt bij andere aandoeningen met chronische pijn, zoals lage rugpijn, hoofdpijn en neuropathie.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.