Hoge bloedsuikerspiegel speelt mogelijk rol bij fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 mei 2019

Een Amerikaanse neuroloog heeft de ontbrekende schakel van fibromyalgie ontdekt. En dat zou een hoge bloedsuikerspiegel kunnen zijn. De pijn bij patiënten nam significant af na toedienen van medicijnen voor verminderde glucosetolerantie.

Fibromyalgie bloedsuikerspiegel
Onderzoekers van de Universiteit van Texas Medical Branch zijn er in geslaagd om de pijn van fibromyalgie-patiënten drastisch te verminderen. Dit veelbelovende resultaat werd bereikt met het toedienen van medicijnen voor verminderde glucosetolerantie. Bij deze veelvoorkomende aandoening – ook wel insulineresistentie genoemd – reageren de cellen van de spieren, de lever en het lichaamsvet niet meer op het hormoon insuline.

Disfunctie hersenvaten

Onderzoeksleider Dr. Miguel Pappolla – hoogleraar Neurologie – benadrukt dat het hier gaat om een voorlopige bevinding. Hij spreekt de hoop uit, dat verder onderzoek gaat leiden tot een revolutionaire behandeling van fibromyalgie. Al eerder is in studies aangetoond, dat insulineresistentie disfunctie van de kleine bloedvaten in de hersenen veroorzaakt. Hetzelfde probleem wordt ook gezien bij fibromyalgie.

“Daarom hebben we onderzocht of een verminderde glucosetolerantie de ontbrekende schakel is in deze aandoening,”

zegt Pappolla.

Bloedtest

Uit een grote groep personen selecteerden zijn team met behulp van een pre-diabetes bloedtest de patiënten met fibromyalgie.

“We hebben ontdekt dat de meeste – zo niet alle – patiënten kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun A1c-waarden. Dit weerspiegelt de gemiddelde bloedsuikerspiegels van de afgelopen twee tot drie maanden. Deze zijn bij patiënten met fibromyalgie significant hoger.”

Vervolgens werden de fibromyalgie-patiënten behandeld met een medicijn voor insulineresistentie. Het pijnniveau nam bij alle patiënten dramatisch af. De Amerikaanse hoogleraar Neurologie is verbaasd, dat in alle studies naar fibromyalgie deze eenvoudige link over het hoofd is gezien.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.