Onvoldoende aanmaak serotonine oorzaak van fibromyalgie?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 jul 2019

Canadese onderzoekers hebben mogelijk de oorzaak van fibromyalgie ontdekt. De onverklaarbare klachten zouden worden veroorzaakt door een onvoldoende aanmaak van serotonine. Deze neurotransmitter jaagt niet alleen alle processen vanuit het hersencentrum aan, maar is ook de grondstof voor het slaaphormoon melatonine.


Onderzoekers van de McGill Universiteit in Montreal hebben een biochemisch mechanisme ontdekt dat een somatisch-symptoomstoornis kan verklaren. De patiënt ervaart lange tijd onverklaarbare klachten – zoals chronische pijn – zonder dat er een medische oorzaak gevonden kan worden. Een somatisch-symptoomstoornis wordt onder andere geassocieerd met fibromyalgie.

Gewrichtspijn

Patiënten met een somatisch-symptoomstoornis ervaren vaak onverklaarbare klachten, zoals hoofdpijn, gewrichtspijn, misselijkheid, jeukende huid en constipatie. De studie heeft aangetoond dat mensen die lijden aan een somatisch-symptoomstoornis een gemeenschappelijke genetische variant hebben. Daardoor functioneert een enzym minder goed dat verantwoordelijk is voor de productie van serotonine. Dit is een neurotransmitter met een groot aantal biologische functies in het menselijk lichaam.

Serotonine

Volgens Luda Diatchenko – hoofdauteur van deze studie – is het belangrijk voor mensen met een somatisch-symptoomstoornis dat er nu een biologische verklaring voor de symptomen is gevonden.

“Vaak wordt gedacht dat ze zich de klachten inbeelden. Dat het dus om pure aanstellerij gaat. Maar ons onderzoek laat zien, dat de ‘vage’ klachten worden veroorzaakt door lagere niveaus serotonine in het bloed. De volgende stap is om te kijken of we de symptomen kunnen verminderen door de hoeveelheden van deze neurotransmitter in het bloed te verhogen.”

Slaaphormoon

Serotonine fungeert als een soort van ‘aanjager’ van alle processen die vanuit het hersencentrum worden bestuurd. Denk maar aan spiercontractie, lichaamstemperatuur, bloeddruk, ademhaling, seksuele opwinding en eetlust. Bovendien is deze neurotransmitter de grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Dit zou mogelijk ook de slaapproblemen bij mensen met fibromyalgie kunnen verklaren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.